Τις μέρες αγωνίας που βίωσαν οι συγγενείς των θυμάτων του Τιτανικού περιμένοντας τα νέα για τους δικούς τους ανθρώπους μετά την είδηση για το ναυάγιο, αποτυπώνει ένα ξεχασμένο φύλλο εφημερίδας που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο πίσω μέρος μιας ντουλάπας στην Αγγλία, έπειτα από περισσότερο από έναν αιώνα.

Το φύλλο, με ημερομηνία 20 Απριλίου 1912, προέρχεται από την βρετανική εφημερίδα The Daily Mirror και περιγράφει τις τραγικές στιγμές που βίωναν οι οικογένειες των επιβαινόντων στο Σαουθάμπτον, καθώς περίμεναν να ανακοινωθεί ο κατάλογος των επιζώντων.

Ο τίτλος της εφημερίδας έγραφε: «Μία από τις χιλιάδες τραγωδίες που έκαναν το ναυάγιο του Τιτανικού το πιο φρικτό στην παγκόσμια ιστορία». Το πρωτοσέλιδο απεικονίζει δύο γυναίκες στο λιμάνι του Σαουθάμπτον, το σημείο απ’ όπου ξεκίνησε το μοιραίο ταξίδι του Τιτανικού προς τη Νέα Υόρκη.

Η εφημερίδα ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εκκαθάρισης ενός σπιτιού στην πόλη Lichfield στο Staffordshire. Ο Τσαρλς Χάνσον, ιδιοκτήτης του οίκου δημοπρασιών Hansons Auctioneers, ανέφερε ότι βρέθηκε χάρη στη γιαγιά του ιδιοκτήτη του σπιτιού, η οποία είχε διατηρήσει άρθρα που αναφέρονταν σε σημαντικά γεγονότα, όπως η στέψη του βασιλιά Γεωργίου Ε΄ το 1911 και το ναυάγιο του Τιτανικού.

Ο Χάνσον χαρακτήρισε την εφημερίδα, η οποία πωλήθηκε για 40 ευρώ, ως ένα πολύτιμο κομμάτι κοινωνικής ιστορίας. Αναφερόμενος στις συνέπειες της τραγωδίας, επεσήμανε ότι από τα 903 μέλη του πληρώματος του Τιτανικού, μόνο 210 διασώθηκαν, προκαλώντας ανείπωτο πόνο στις οικογένειες των θυμάτων, ιδιαίτερα στο Σαουθάμπτον, όπου ζούσαν οι περισσότεροι από τους ναυτικούς.

Η εφημερίδα περιγράφει επίσης την τρομακτική ημέρα που οι οικογένειες αντίκρισαν τον κατάλογο των διασωθέντων, ο οποίος αναρτήθηκε έξω από τα γραφεία της White Star.

Πιο συγκεκριμένα, ο συντάκτης του κειμένου, έγραφε:
«Από τα 903 μέλη του πληρώματος του Τιτανικού, μόνο 210 έχουν διασωθεί. Αυτό σημαίνει τραγωδία για το Σαουθάμπτον, όπου έζησε η πλειονότητα των ανδρών, γιατί από αυτή την τρομερή καταστροφή οι μητέρες έχασαν τους γιους τους, οι γυναίκες τους συζύγους τους και τα νεαρά κορίτσια τους αγαπημένους τους.

Η χθεσινή ημέρα ήταν τρομερή στην ιστορία της πόλης, αν και έβαλε τέλος σε κάθε αγωνία. Ο κατάλογος των διασωθέντων αναρτήθηκε έξω από τα γραφεία της White Star, και οι μητέρες και οι σύζυγοι που ήλπιζαν ακόμα, διάβασαν με ανυπομονησία τα ονόματα, για να διαπιστώσουν ότι οι χειρότεροι φόβοι τους έγιναν πραγματικότητα.

Για κάποιους, βέβαια, ο κατάλογος προσέφερε θετικά νέα, αλλά αποσιώπησαν τη χαρά τους μπροστά στη φοβερή θλίψη των φίλων και των γειτόνων τους».