Η έρευνα για πηγές νερού στο φεγγάρι αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τους ερευνητές που ασχολούνται με το διάστημα.

Στο παρελθόν πραγματοποιήθηκαν πολλές αποστολές που επικεντρώθηκαν στην ανεύρεση φυσικών πηγών νερού που θα μπορούσαν να ωφελήσουν τον ανθρώπινο πολιτισμό στη Σελήνη.

Τώρα, επιστήμονες στην Κίνα ανακάλυψαν μια νέα επαναστατική μέθοδο για την ανάπτυξη νερού από το έδαφος του φεγγαριού. Η μέθοδος αυτή μπορεί να παραγάγει 50 λίτρα νερού από έναν τόνο σεληνιακού εδάφους, όπως αναφέρει το interesting engineering.

Οι επιστήμονες έφτασαν στην ανάπτυξη αυτής της μεθόδου ύστερα από παρατήρηση δειγμάτων σεληνιακών πετρωμάτων, το οποία έφερε στην Γη ο ανιχνευτής Chang’e-5 το 2020. Η παραγωγή νερού εξαρτάται από την εξαγωγή υδρογόνου και οξυγόνου από το έδαφος σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες.

Πώς λειτουργεί η μέθοδος αυτή

Το σεληνιακό έδαφος θερμαίνεται μέχρι να αρχίσει να λιώνει, ώστε να παραχθεί νερό. Οι μελέτες που έγιναν σε πετρώματα από τη σελήνη έδειξαν πως όταν ο σεληνιακός ρεγόλιθος θερμαίνεται σε θερμοκρασία 1.200 βαθμούς από κοίλα κάτοπτρα, ένα γραμμάριο από το συγκεκριμένο πέτρωμα μπορεί να δημιουργήσει 51 με 76 γραμμάρια νερού.

Με απλά λόγια ένας τόνος μπορεί να δώσει 50 κιλά νερό, τα οποία ισοδυναμούν με περίπου εκατό μπουκάλια των 500ml. Η ποσότητα αυτή θα ήταν αρκετή για 50 άτομα ημερησίως.