Τον θάνατο δύο ανθρώπων σε ισραηλινό πλήγμα στο νότιο τμήμα της χώρας λίγη, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, αφού η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για δύο επιθέσεις εναντίον του βόρειου Ισραήλ.

Από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σημειώνονται σχεδόν καθημερινά εχθροπραξίες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Όμως η ανησυχία για επέκταση της σύγκρουσης στην περιοχή έχει ενταθεί μετά το ισραηλινό πλήγμα που κόστισε τη ζωή σε στρατιωτικό στέλεχος της Χεζμπολάχ στο προπύργιό της σε νότιο προάστιο της Βηρυτού στα τέλη Ιουλίου και τη δολοφονία του επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, η οποία επίσης αποδίδεται στο Ισραήλ. Ιράν και Χεζμπολάχ έχουν προειδοποιήσει ότι θα απαντήσουν.

«Η επιδρομή του ισραηλινού εχθρού εναντίον της πόλης Χούλα σήμερα το πρωί προκάλεσε δύο νεκρούς», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.

Η Χεζμπολάχ δεν έχει ανακοινώσει προς το παρόν τον θάνατο μαχητών της.

Λίγο νωρίτερα σήμερα το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα είχε επισημάνει ότι εξαπέλυσε «αεροπορική επιδρομή» με «drones που έφεραν εκρηκτικά» εναντίον δύο ισραηλινών στρατιωτικών θέσεων – έναν στρατώνα κοντά στη μεθόριο και μία βάση κοντά στην παράκτια πόλη Άκρα που βρίσκεται περίπου 15 χιλιόμετρα από τα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ πρόσθεσε πως η επίθεση αυτή εξαπολύθηκε «σε απάντηση» σε μια «δολοφονία» που διέπραξε το Ισραήλ στην περιοχή της Τύρου, στον νότιο Λίβανο.

Το Σάββατο ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι η πολεμική αεροπορία «εξουδετέρωσε» ένα μέλος της Χεζμπολάχ στην περιοχή της Τύρου, προσθέτοντας ότι επρόκειτο για έναν «διοικητή» της επίλεκτης μονάδας αλ Ραντουάν.

Τη νύκτα της Κυριακής προς Δευτέρα η Χεζμπολάχ επεσήμανε επίσης ότι απώθησε με τη βοήθεια «πυραύλων και του πυροβολικού» μια ομάδα Ισραηλινών στρατιωτών που «διείσδυσαν» στο λιβανέζικο έδαφος.

Από τις 8 Οκτωβρίου από τις συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 584 άνθρωποι στον Λίβανο, κυρίως μαχητές του σιιτικού κινήματος αλλά και τουλάχιστον 128 άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του AFP.

Στο Ισραήλ και τα κατεχόμενα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν έχουν χάσει τη ζωή τους 22 στρατιωτικοί και 26 άμαχοι, με βάση τις ισραηλινές αρχές.

Πηγή: ΑΠΕ