«Αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει όλους είναι η εξάπλωση του ιού εντός της Αφρικής και πέραν αυτής. Η πιθανότητα αυτή είναι πολύ ανησυχητική», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, αναφερόμενος στην έξαρση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων (mpox).
Χθες, (14/8), ο ΠΟΥ κήρυξε το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για τον ιό, καθώς, φέτος παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων κατά 160%, σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

«Τώρα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου η mpox αποτελεί κίνδυνο για πολλούς περισσότερους γείτονες μέσα και γύρω από την κεντρική Αφρική», δήλωσε ο Σαλίμ Αμντούλ Καρίμ, Νοτιοαφρικανός ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες που προεδρεύει της ομάδας έκτακτης ανάγκης του CDC Αφρικής. Τόνισε ακόμη, ότι η νέα παραλλαγή του mpox που εξαπλώνεται από το Κονγκό, φαίνεται να έχει ποσοστό θνησιμότητας περίπου 3-4%.

Το 2022, ο ΠΟΥ κήρυξε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την mpox, η οποία εξαπλώθηκε σε περισσότερες από 70 χώρες για πρώτη φορά, επηρεάζοντας κυρίως ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες. Σε εκείνη την έξαρση, λιγότερο από το 1% των ασθενών απεβίωσαν.
Ο Μάικλ Μαρκς, καθηγητής ιατρικής στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, είπε ότι η κήρυξη έκτακτης ανάγκης δικαιολογείται εφόσον μπορεί να οδηγήσει στον περιορισμό της νόσου.
«Είναι αποτυχία της παγκόσμιας κοινότητας, το γεγονός ότι έπρεπε να φτάσουμε σε τόσο άσχημη εξέλιξη για να απελευθερωθούν οι απαραίτητοι πόροι», είπε.
Αξιωματούχοι στο CDC της Αφρικής δήλωσαν ότι σχεδόν το 70% των περιπτώσεων στο Κονγκό είναι σε παιδιά κάτω των 15 ετών, τα οποία επίσης ευθύνονται για το 85% των θανάτων.

Ο Ζακ Αλόντα, επιδημιολόγος που εργάζεται στο Κονγκό με διεθνείς φιλανθρωπικές οργανώσεις, είπε ότι ο ίδιος και άλλοι ειδικοί ανησυχούν ιδιαίτερα για την εξάπλωση του mpox σε καταυλισμούς προσφύγων στην ανατολή της χώρας που πλήττεται από συγκρούσεις.

«Η χειρότερη περίπτωση που έχω δει, είναι αυτή ενός βρέφους έξι εβδομάδων, που προβλήθηκε σε ηλικία μόλις δύο εβδομάδων», είπε ο Αλόντα, προσθέτοντας ότι το μωρό ήταν υπό τη φροντίδα τους εδώ και ένα μήνα. «Μολύνθηκε επειδή ο υπερπληθυσμός του νοσοκομείου ανάγκασε αυτό και τη μητέρα του να μοιράζονται ένα δωμάτιο με κάποιον άλλον ασθενή που είχε τον ιό και ο οποίος δεν είχε διαγνωστεί».

Η οργάνωση Save the Children δηλώνει ότι το σύστημα υγείας του Κονγκό είχε ήδη «καταρρεύσει» από στέλεχος του ιού, της ιλαράς και της χολέρας.

Η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ ανέφερε ότι η mpox εντοπίστηκε πρόσφατα για πρώτη φορά σε τέσσερις χώρες της Ανατολικής Αφρικής: Μπουρούντι, Κένυα, Ρουάντα και Ουγκάντα. Όλα αυτά τα κρούσματα συνδέονται με αυτό στο Κονγκό. Στην Ακτή του Ελεφαντοστού και τη Νότια Αφρική, οι υγειονομικές αρχές ανέφεραν κρούσματα μιας διαφορετικής και λιγότερο επικίνδυνης παραλλαγής του mpox που εξαπλώθηκε παγκοσμίως το 2022.