Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν ενέκρινε πωλήσεις όπλων ύψους άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών F-15 και σχεδόν 33.000 γεμιστήρων αρμάτων μάχης.

Σε κοινοποίηση προς το Κογκρέσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι οι πωλήσεις «θα βελτιώσουν την ικανότητα του Ισραήλ να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και μελλοντικές εχθρικές απειλές» .

Τα F-15 δεν αναμένεται να φτάσουν για αρκετά χρόνια, αλλά η πώλησή τους εν μέσω ενός πολέμου στη Γάζα είναι πιθανό να αναστατώσει περαιτέρω τους προοδευτικούς.

Ενώ οι κορυφαίοι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο θα μπορούσαν να θέσουν αναστολή στην πώληση, μέχρι στιγμής απέχουν από αυτό, αφού έλαβαν διαβεβαιώσεις από τον Λευκό Οίκο ότι τα όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν για να βλάψουν αμάχους.

Η πιο αξιοσημείωτη έγκριση είναι η πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-15 αξίας 18,82 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή ήταν η πώληση για την οποία ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Γκρέγκορι Μικς, εξέφρασε αρχικά την ανησυχία του πριν άρει την αντίθεσή του.

Άλλες πωλήσεις περιλαμβάνουν 774,1 εκατομμύρια δολάρια σε φυσίγγια αρμάτων μάχης, 102,5 εκατομμύρια δολάρια σε προηγμένους πυραύλους αέρος-αέρος μεσαίου βεληνεκούς, 61,1 εκατομμύρια δολάρια σε φυσίγγια όλμων 120 χιλιοστών υψηλής εκρηκτικότητας και 583,1 εκατομμύρια δολάρια σε τακτικά οχήματα.