Οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Κατάρ σε κοινή τους δήλωση αναφέρουν ότι η συμφωνία για την κατάπαυση πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και θα πρέπει να ολοκληρωθεί χωρίς καμία επιπλέον καθυστέρηση.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι τρεις χώρες που μεσολαβούν κάλεσαν τα μέρη να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες την ερχόμενη Πέμπτη 15η Αυγούστου, θυμίζοντας πως υπάρχει ήδη συμφωνία-πλαίσιο «στο τραπέζι αυτή τη στιγμή» και απομένει απλά να συμφωνηθούν «οι λεπτομέρειες της εφαρμογής της».

«Είναι καιρός να υπάρξει άμεση ανακούφιση τόσο για τον πολύπαθο λαό της Γάζας όσο και για τους πολύπαθους ομήρους και τις οικογένειές τους. Ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων και των κρατουμένων», αναφέρει η ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Κατάρ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αφού εργάστηκαν «ακούραστα» για μήνες, οι διαμεσολαβητές είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν στο Ισραήλ και τη Χαμάς μια τελική πρόταση, ενώ απομένει να καθοριστούν μόνο οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της συμφωνίας.

«Ως διαμεσολαβητές, αν χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε μια τελική πρόταση-γέφυρα που θα επιλύει τα εναπομείναντα ζητήματα εφαρμογής με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των μερών», αναφέρει η ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι και ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι.

Καλούν το Ισραήλ και τη Χαμάς να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες στο Κάιρο ή τη Ντόχα την Πέμπτη σε μία εβδομάδα για να σφραγίσουν τις τελικές λεπτομέρειες και να αρχίσουν να εφαρμόζουν τη συμφωνία «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».

Δεν υπάρχει κανένα σχόλιο από το Ισραήλ ή τη Χαμάς.

Σύμφωνα με όσα στοιχεία είναι γνωστά, οι πλευρές οδεύουν προς την επίτευξη συμφωνίας σε τρεις φάσεις, η οποία θα ξεκινήσει με την απελευθέρωση ορισμένων αμάχων ομήρων και τη μερική αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τμήματα της Γάζας.