Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε σήμερα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ ότι ο στρατός ανέμενε εκατοντάδες υπερορθόδοξους Εβραίους να παρουσιαστούν χθες και σήμερα σε στρατολογικά γραφεία για την υποχρεωτική τους στράτευση και εμφανίστηκαν λίγες δεκάδες.
Από τους 900 που έλαβαν έγγραφα στράτευσης κατά τη διάρκεια των δύο ημερών παρουσιάστηκαν μόλις 48, σε μια απόλυτη αποτυχία του στρατού να εκτελέσει την εντολή του Ανώτατου Δικαστηρίου για την υποχρεωτική στράτευση υπερσυντηρητικών Εβραίων σπουδαστών ταλμουδικών σχολών.
Ο στρατός ξεκίνησε τη στράτευση περίπου 3.000 Χαρεντί μεσα τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ με την οποία αίρεται η εξαίρεση των μελών της υπερορθόδοξης κοινότητας του Ισραήλ από την υποχρεωτική στράτευση που ισχύει για τους υπόλοιπους πολίτες.
Τα έγγραφα στράτευσης αποτελούσαν το πρώτο στάδιο της διαδικασίας ελέγχου και αξιολόγησης που πραγματοποιεί ο στρατός για νεοσύλλεκτους, εν όψει της κατάταξης στον στρατό.
Ο Σα Ταγιέμπ, επικεφαλής της διεύθυνσης σχεδιασμού και διαχείρισης προσωπικού της διεύθυνσης προσωπικού του IDF, δήλωσε στην επιτροπή: «Είχαμε ενδείξεις ότι πάνω από 200 θα εμφανίζονταν κάθε μέρα», προσθέτοντας ότι οι μαζικές διαδηλώσεις των Χαρεντί έξω από το κέντρο στρατολόγησης στη στρατιωτική βάση Τελ Χασομέρ πιθανότατα απέτρεψαν ορισμένους να παρουσιαστούν.
Τη Δευτέρα, εκατοντάδες υπερορθόδοξοι άνδρες συγκρούστηκαν με την ισραηλινή αστυνομία στο Τελ Χασομέρ κατά την έναρξη της διαδικασίας στράτευσης μελών της κοινότητας Χαρεντί, και χθες, Τρίτη, δεκάδες μέλη των Χαρεντί εισέβαλαν στη στρατιωτική βάση για να διαμαρτυρηθούν για την επιστράτευση σπουδαστών των Γεσίβα, των Εβραίων σπουδαστών ταλμουδικών σχολών.
Στα τέλη Ιουνίου ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η διαδικασία στράτευσης των 3.000 υπερσυντηρητικών Εβραίων σπουδαστών ταλμουδικών σχολών πρέπει να ξεκινήσει αμέσως, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ με την οποία αίρεται η εξαίρεση των μελών της υπερορθόδοξης κοινότητας του Ισραήλ από την υποχρεωτική στράτευση που ισχύει για τους υπόλοιπους πολίτες.
Η εξαίρεση της κοινότητας των Χαρεντί από τη στράτευση χρονολογείται από τις πρώτες ημέρες μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948, όταν ο πρώτος πρωθυπουργός, ο Νταβίντ Μπεν-Γκουριόν, εξαίρεσε 400 σπουδαστές από τη στρατιωτική θητεία για να αφιερωθούν στις θρησκευτικές τους σπουδές. Και το έκανε αυτό για να κρατήσει ζωντανή τη γνώση και τις παραδόσεις που σχεδόν είχε σβήσει το Ολοκαύτωμα. Εκτοτε, οι εξαιρέσεις εξελίχθηκαν σε πονοκέφαλο, αφού η γρήγορα αυξανόμενη κοινότητα των Χαρεντί έφθασε να αποτελεί το 13% του πληθυσμού του Ισραήλ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι υπερορθόδοξοι θα αποτελούν το ένα τρίτο του ισραηλινού πληθυσμού σε 40 χρόνια, λόγω της υψηλής γεννητικότητας.
Η αντίσταση της κοινότητας των Χαρεντί στη στράτευση βασίζεται στο ισχυρό αίσθημα της θρησκευτικής ταυτότητας που πολλές οικογένειες θεωρούν ότι θα αποδυναμωθεί με την κατάταξη στο στράτευμα.
Πηγή: ΑΠΕ