Ένας Βούλγαρος, που συνελήφθη στα τέλη Ιουλίου με την κατηγορία ότι βανδάλισε το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Παρίσι τον περασμένο Μάιο, παραδέχτηκε την πράξη του, όμως αρνείται ότι ενήργησε με αντισημιτικό κίνητρο, καθώς υποστηρίζει ότι ήταν μεθυσμένος.

«Συμμετείχα σε αυτόν τον βανδαλισμό» αλλά «αυτό δεν έχει καμία σχέση με ρατσισμό», είπε ο Γκεόργκι Φιλίποφ, 35 ετών, στο Γαλλικό Πρακτορείο προσθέτοντας ότι «δεν υπήρχε θρησκευτικό κίνητρο».

Ο Φιλίποφ μίλησε σήμερα για πρώτη φορά για το θέμα, πριν από μια ακροαματική διαδικασία σε δικαστήριο της Σόφιας, το οποίο ανέβαλε για τις 26 Σεπτεμβρίου την έκδοση απόφασης για το αν θα εκδοθεί ή όχι στη Γαλλία για να δικαστεί.

Περισσότερες από 35 κόκκινες παλάμες ζωγραφίστηκαν στον Τοίχο των Δικαίων, στο βρίσκεται έξω από το μουσείο και φέρει τα ονόματα 3.900 ανδρών και γυναικών οι οποίοι βοήθησαν να σωθούν Εβραίοι κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Γκεόργκι Φιλίποφ είπε ότι πήγε στο Παρίσι με έναν φίλο του «για να δει τον Πύργο του Άιφελ».

«Ήμασταν όλοι μας μια ομάδα, είχα πιει πολύ αλκοόλ. Μου πρότειναν να κάνουμε (…) «αυτά τα σκίτσα στους τοίχους (…) δεν αρνήθηκα και το μετανιώνω», εξήγησε ο 30χρονος. «Όταν ξύπνησα την επομένη κατάλαβα τι βλακεία έκανα και το έσκασα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη δική του εκδοχή, «δεν είχε ιδέα» τι συμβολίζουν οι κόκκινες παλάμες – ορισμένοι συνδέουν το σχέδιο αυτό με το λιντσάρισμα δύο Ισραηλινών στρατιωτών στη Ραμάλα το 2000 από Παλαιστίνιους.

Ένας άλλος ύποπτος, ο Κίριλ Μιλούσεφ, 27 ετών, συνελήφθη στις 25 Ιουλίου στην πόλη Μπλαγκόεβγκαρντ και τη Δευτέρα διατάχθηκε η έκδοσή του στη Γαλλία. Ένας τρίτος Βούλγαρος έχει συλληφθεί στην Κροατία. Οι βουλγαρικές αρχές λένε ότι οι τρεις άνδρες «κινούνται σε ακροδεξιούς κύκλους».

Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε η Γαλλία σε βάρος τους αναφέρει ότι οι ύποπτοι καταγράφηκαν από τις κάμερες ασφαλείας και στη συνέχεια εντοπίστηκαν σε ένα ξενοδοχείο, όπου ο ένας από τους τρεις είχε αφήσει την ταυτότητά του. Πρόλαβαν όμως να φύγουν στη Βουλγαρία μέσω Βρυξελλών.

Στα προφίλ τους στο Facebook οι δύο από αυτούς ανάρτησαν στις 12 Μαΐου, μία ημέρα πριν από τον βανδαλισμό του Μνημείου, μια φωτογραφία τους έξω από τον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων. Σε παλαιότερες αναρτήσεις, ο ένας εμφανίζεται να είναι μέλος μιας λέσχης φανατικών οπαδών μιας ποδοσφαιρικής ομάδας και ο άλλος δείχνει ένα ναζιστικό τατουάζ στο στήθος του.

Πηγή: ΑΠΕ