Έπειτα από έναν σκληρό και αμφίρροπο αγώνα η Γερμανία επικράτησε με 76-63 της Ελλάδας, εξασφαλίζοντας για πρώτη φορά συμμετοχή σε έναν ημιτελικό Ολυμπιακών Αγώνων στο μπάσκετ – και τώρα βρίσκεται μία νίκη μακριά από την κατάκτηση ενός μεταλλίου.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, «οι Γερμανοί μπασκετμπολίστες δεν έκαναν καλό ξεκίνημα απέναντι στην Ελλάδα», γράφει το SPIEGEL Online σε σχετικό ρεπορτάζ με τίτλο «Καλάθια που ανήκουν στο Λούβρο». «Στη συνέχεια όμως η ομάδα έδειξε πώς μπορεί να πολεμήσει και τι θαύματα μπορεί να κάνει».

«Οι Έλληνες προκάλεσαν προβλήματα στην πρωταθλήτρια κόσμου Γερμανία στην αρχή του αγώνα, όμως οι παίκτες που ήρθαν από τον πάγκο έδωσαν τη λύση», σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Ο προπονητής της Ελλάδας Βασίλης Σπανούλης, άλλοτε σπουδαίος μπασκετμπολίστας, διάβασε το παιχνίδι των Γερμανών καλύτερα από κάθε άλλον αντίπαλο. Οι παίκτες του άλλαζαν σωστά στην άμυνα, πήραν τον έλεγχο του αγώνα και πρόσεξαν ώστε να “ντουμπλάρουν” για ένα διάστημα τον Ντένις Σρέντερ, αφήνοντάς του όσο το δυνατόν λιγότερο χώρο».

Στην αρχή του αγώνα «η συνήθως καλολαδωμένη επιθετική μηχανή των Γερμανών είχε κολλήσει», συμφωνεί και η sportsschau. «Στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε αυτό που λένε συχνά οι προπονητές, πως στο μπάσκετ η επιθετική βελτίωση έρχεται μέσα από την καλύτερη άμυνα».

Ιδίως ο Γιάννης Αντετοκούμπο, «ένας αθλητής με θεϊκή σωματοδομή», αποτέλεσε μεγάλο πρόβλημα, εν τέλει όμως οι Γερμανοί «μπόρεσαν να τον περιορίσουν αποτελεσματικά, κερδίζοντας έτσι πολλά ριμπάουντ και περισσότερες κατοχές. Και έτσι, αντί να τρέχει να καλύψει τη διαφορά, η Γερμανία μπόρεσε να επιβάλει τον δικό της ρυθμό».

Αυτά που ξεχώρισαν περισσότερο από τη Γερμανία ήταν πρωτίστως «η ένταση, το πείσμα και η θέληση. Αυτά ήταν το κλειδί με το οποίο η γερμανική ομάδα μπόρεσε […] να ξεκλειδώσει την πόρτα για τα ημιτελικά του ολυμπιακού τουρνουά. Σε αυτά ήρθε να προστεθεί και η αυτογνωσία, η αυτοπεποίθηση ενός παγκόσμιου πρωταθλητή, ο οποίος είναι σε θέση να γυρίσει και τα πιο αμφίβολα, τα πιο δύσκολα παιχνίδια».

Νέα Μύκονος η Σαντορίνη;

Για την «υπερχειλισμένη» Σαντορίνη γράφει το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND) και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δημοφιλές νησί εξαιτίας του μαζικού τουρισμού.

«Η κατάσταση είναι τεταμένη στο νησί, […] το οποίο έχει έκταση μόλις 76 τετραγωνικών χιλιομέτρων και η υποδομή του φτάνει στα όριά της λόγω της μαζικής εισροής τουριστών. […] Και πολλοί από τους 20.000 μόνιμους κατοίκους έχουν φτάσει στο αμήν». Την ίδια στιγμή η καλή φήμη του νησιού μπορεί να αλλάξει, όπως δείχνει και το παράδειγμα της Μυκόνου, ένα νησί που «είναι υπερπλήρες και όπου η αισχροκέρδεια και η εγκληματικότητα δεν διώχνουν πλέον μόνο τους διασήμους, αλλά και τους τουρίστες που ταξιδεύουν με οικονομικά πακέτα. Και ο αριθμός των επισκεπτών στη Μύκονο μειώνεται εδώ και τρία χρόνια».

Το RND αναφέρεται δε και στο ενδεχόμενο να λάβουν χώρα στη Σαντορίνη διαδηλώσεις όπως αυτές που έγιναν στη Βαρκελώνη: «Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ακόμη στη Σαντορίνη – αλλά θα μπορούσε να γίνει κι αυτό. Μέχρι στιγμής οι περισσότεροι άνθρωποι αρκούνται στην ευγένεια. Σε πολλά σπίτια κρέμονται πινακίδες που γράφουν: “Σεβασμός! Έρχεστε για τις διακοπές σας, αλλά αυτό είναι το σπίτι μας”».

Οι 255.000 «ελεγκτές» της ΑΑΔΕ

Εδώ και αρκετό καιρό έχει τεθεί σε κυκλοφορία η εφαρμογή «appodixi», σε μία προσπάθεια των ελληνικών αρχών να πατάξουν τη φοροδιαφυγή.

«Η ΑΑΔΕ απασχολεί περίπου 5.000 ελεγκτές – επισήμως. Στην πραγματικότητα όμως αυτοί ξεπερνούν τις… 255.000: τόσοι, όσοι και οι Έλληνες που έχουν κατεβάσει μέχρι στιγμής την εφαρμογή «appodixi» στο κινητό τους τηλέφωνο», γράφει η Kölner Stadt-Anzeiger.

Όπως εξηγεί το γερμανικό μέσο, «η φοροδιαφυγή αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα στην Ελλάδα. […] Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Λιντς η παραοικονομία στην Ελλάδα υπολογίζεται πως θα φτάσει φέτος στο 21,9% του επίσημου ΑΕΠ». Ιδιαιτέρως μεγάλο πρόβλημα αποτελεί το λεγόμενο «κενό ΦΠΑ», τα χρήματα που χάνει δηλαδή το Δημόσιο από τη μη είσπραξη ΦΠΑ: «Σύμφωνα με μία έκθεση της Κομισιόν το κενό ΦΠΑ στην Ελλάδα υπολογίζεται στο 17,8%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος τοποθετείται μόλις στο 5%».

Στην προσπάθεια προς την πάταξη της φοροδιαφυγής «η “appodixi” φαίνεται να είναι μεγάλη επιτυχία: μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 174.924 πλαστές αποδείξεις». Με στόχο την προσέλκυση ακόμη περισσότερων χρηστών, οι φορολογικές αρχές σχεδιάζουν τώρα «να προσφέρουν και ανταμοιβή: όποιος βοηθάει στο να βρεθεί κάποιος που φοροδιαφεύγει, θα παίρνει από 100 έως 3.000 ευρώ, αναλόγως με τη βαρύτητα του παραπτώματος.

[…] Υπάρχει ωστόσο και μία παγίδα: οι ανταμοιβές μπορούν να εξαργυρωθούν μονάχα από τους καταγγέλλοντες που αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους. Αυτό όμως οι περισσότεροι το αποφεύγουν: από τις 175.000 καταγγελίες που έχουν γίνει ως τώρα, οι 95.000 ήταν ανώνυμες – πολλοί φοβούνται προφανώς κάποια πράξη εκδίκησης από τον εκάστοτε φοροφυγά», καταλήγει η Kölner Stadt-Anzeiger.