Καζάνι που βράζει είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή το Ισραήλ να παραμένει σε ύψιστη επιφυλακή για τα αντίποινα που υποσχέθηκαν οι αντίπαλοί του που πλέον είναι θέμα ωρών κι όχι ημερών μετά τη δολοφονία ανώτερων αξιωματούχων της Χαμάς και της Χεζμπολάχ την περασμένη εβδομάδα, με Αμερικανούς αξιωματούχους να αφήνουν να εννοηθεί ότι η επίθεση μπορεί να είναι επικείμενη.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενημέρωσε τους Αμερικανούς νομοθέτες ότι τα αντίποινα του Ιράν μπορεί να γίνουν ήδη από τη Δευτέρα ή την Τρίτη, δήλωσαν στην Washington Post άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν ένα ευαίσθητο θέμα ασφαλείας.

Ο Σαρντάρ Χατζιζαντέχ, διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν το βράδυ της Δευτέρας δήλωσε πως είναι έτοιμοι για την επίθεση: «Κάθε πύραυλος Khorramshahr-4 είναι ικανός να πλήξει 80 στόχους (πιθανώς εννοώντας κεφαλές διασποράς). Εάν εκτοξευθούν 100 πύραυλοι, μπορούν να καταστραφούν 8.000 στόχοι στο εχθρικό έδαφος» ενώ στην ανακοίνωση τους αναφέρεται: «Έχουμε τοποθετήσει εκατοντάδες πυραύλους στην πόλη Μπαντάρ Αμπάς, είμαστε έτοιμοι να τους εκτοξεύσουμε με εντολή του Αγιατολάχ Χαμενεΐ σύντομα.

Αν και γίνονται ακόμη και την ύστατη στιγμή κάποιες διπλωματικές προσπάθειες για να αποτραπεί μια απάντηση από το Ιράν, η Τεχεράνη προετοιμάζει το έδαφος και ενημερώνει ότι η επίθεση είναι επιβεβλημένη.

Η ενημέρωση για την αμερικανική εκτίμηση ακολουθεί την κυριακάτικη κλήση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά, κατά την οποία ο Μπλίνκεν συζήτησε «την επείγουσα ανάγκη για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή» , ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Μπάιντεν μίλησε με τον βασιλιά της Ιορδανίας για τη Μέση Ανατολή

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα συζήτησαν τη Δευτέρα τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος μετά την υπόσχεση του Ιράν να προβεί σε αντίποινα κατά του Ισραήλ για τη δολοφονία ενός ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη.


«Οι ηγέτες συζήτησαν τις προσπάθειές τους να αποκλιμακώσουν τις περιφερειακές εντάσεις, μεταξύ άλλων μέσω μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός και μιας συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων» , ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του. Το τηλεφώνημά τους ακολούθησε μια σπάνια επίσκεψη του Ιορδανού υπουργού Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι στο Ιράν.