Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, σκοπεύει να συγκεντρώσει έως και 300 ηγετικά στελέχη επιχειρήσεων φιλοδοξώντας να προσελκύσει επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, χθες Σάββατο.

Ο υπουργός Επιχειρηματικότητας, Τζόναθαν Ρέινολντς, θα προσπαθήσει να πείσει τους υποψήφιους επενδυτές ότι η χώρα του είναι ένας ώριμος εμπορικός εταίρος που θα επιτρέψει στις βρετανικές επιχειρήσεις να καταστρώσουν σχέδια για βιώσιμες επενδύσεις και οικονομική ανάπτυξη την επόμενη δεκαετία.

Ο Κιρ Στάρμερ, του οποίου το Εργατικό Κόμμα επέστρεψε θριαμβευτικά στην εξουσία ύστερα από 14 χρόνια στην αντιπολίτευση, έχει αναδείξει την οικονομική ανάπτυξη σε προτεραιότητα της κυβέρνησής του. Στοχεύει σε ανάπτυξη της τάξης του 2,5%, ανάλογη με τους ρυθμούς πριν από την οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, οι επιχειρηματικές επενδύσεις στη χώρα αυξήθηκαν κατά 1,4% το 4ο τρίμηνο (Οκτώβριος -Δεκέμβριος) 2023, ελαφρώς αναθεωρημένες από την αρχική εκτίμηση για αύξηση 1,5% στην προσωρινή εκτίμηση. Ο κύριος συντελεστής στην ανάπτυξη των επιχειρηματικών επενδύσεων ήταν η αύξηση των επενδύσεων σε κτίρια.
Οι επιχειρηματικές επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι κατά 2,8% υψηλότερες από το αντίστοιχο τρίμηνο πριν από ένα χρόνο.
Οι ετήσιες επιχειρηματικές επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 5,5% το 2023, αναθεωρημένες προς τα κάτω σε σχέση με το 6,1% της προσωρινής εκτίμησης.
Οι επενδύσεις ολόκληρης της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου, τεχνικά γνωστές ως ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου (GFCF), οι οποίες περιλαμβάνουν επενδύσεις επιχειρήσεων και δημόσιου τομέα, αυξήθηκαν κατά 0,9% το 4ο τρίμηνο του 2023, αναθεωρημένες προς τα κάτω σε σχέση με το 1,4% της προσωρινής εκτίμησης.
Ο ΑΕΠΚ του Ηνωμένου Βασιλείου είναι 0,5% υψηλότερος από το αντίστοιχο τρίμηνο πριν από ένα χρόνο.
Ο ετήσιος ΑΕΠΚ του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά 2,2% το 2023, αναθεωρημένος προς τα κάτω από αύξηση 2,9% στην προσωρινή εκτίμηση.