Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του εξαιτίας πυρκαγιάς στην πολιτεία Κολοράντο, στην αμερικανική Δύση, όπως ανακοίνωσαν χθες οι τοπικές αρχές. Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν περίπου 100 εστίες φωτιάς και προβλέπεται νέο κύμα ζέστης.

«Ανθρώπινο λείψανο» εντοπίστηκε σε κατοικία που καταβρόχθισαν οι φλόγες κοντά στη Λάιονς, στο Κολοράντο, εξήγησε ο σερίφης της πολιτείας Μπόλντερ, ο Κέρτις Τζόνσον, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κάνοντας λόγο για «θάνατο οφειλόμενο σε αυτή την πυρκαγιά».

Η φωτιά εκδηλώθηκε χθες μετά το μεσημέρι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, και το μέγεθός της παραμένει προς το παρόν μεσαίο: καίει έκταση 5 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Συγκαταλέγεται στις 95 δασικές πυρκαγιές που χαρακτηρίζονται ενεργές επί του παρόντος στις ΗΠΑ, εν μέσω πολύ δύσκολου καλοκαιριού όσον αφορά τις φωτιές, καθώς αλλεπάλληλα κύματα ζέστης ξέραναν τη βλάστηση από τις αρχές Ιουνίου.

Στο Όρεγκον, στο Άινταχο, στην Ουάσιγκτον, στη Μοντάνα… Η αμερικανική Δύση δοκιμάζεται σκληρά, ιδίως η Καλιφόρνια, όπου πυροσβέστες συνέχιζαν τη μάχη σε περίπου είκοσι μέτωπα χθες.

Στο μεταξύ, η «Park Fire» συνεχίζει να μαίνεται σε επαρχιακή περιοχή τρεις ώρες οδικώς βορειοανατολικά του Σαν Φρανσίσκο και χαρακτηρίζεται πλέον η πέμπτη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της Καλιφόρνιας: χθες Τετάρτη το πρωί, είχε απανθρακώσει σχεδόν 1.580 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους.

Η γιγαντιαία πυρκαγιά προκάλεσε την κινητοποίηση χιλιάδων πυροσβεστών και έφθασαν ενισχύσεις κι από άλλες πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου ακόμη και του Τέξας. Εκδηλώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν άνδρας έριξε φλεγόμενο αυτοκίνητο σε φαράγγι, κατά την εισαγγελία.

Ανάγκασε χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τα σπίτια τους και η σφοδρότητά της εντυπωσίασε ειδικούς. Εξαπλωνόταν με την ταχύτητα βαδίσματος ανθρώπου τις πρώτες 48 ώρες και προκάλεσε τρομακτικά σύννεφα καπνού, καθώς και κάτι σαν ανεμοστρόβιλο φωτιάς.

Στην κεντρική Καλιφόρνια, πυροσβέστες συνεχίζουν τις προσπάθειες να περιορίσουν πελώρια φωτιά που ρημάζει τον εθνικό δρυμό Σεκόια, στον οποίο δεσπόζουν τα εμβληματικά δέντρα της περιοχής. Η φωτιά αυτή σχεδόν έσβησε από τον χάρτη τη μικρή κοινότητα Χάβιλα το σαββατοκύριακο, χωρίς να αναφερθούν θύματα.

Τις τελευταίες ημέρες οι πυροσβέστες κέρδισαν έδαφος στις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν αυτές τις δυο πυρκαγιές, υποβοηθούμενοι από τη μικρή πτώση των θερμοκρασιών. Όμως από σήμερα αναμένεται να πλήξει την αμερικανική Δύση νέο κύμα ζέστης, που αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Προχθές Τρίτη, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, ο Γκάβιν Νιούσομ, παρότρυνε τους Αμερικανούς να επιδεικνύουν τη μέγιστη επαγρύπνηση, καθώς η κλιματική αλλαγή επιμηκύνει την περίοδο των πυρκαγιών στην περιοχή.

«Να θυμάστε (…) δεν είναι μόνο τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, αλλά μάλλον και τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο που πιθανόν θα είμαστε αναγκασμένοι να δίνουμε αγώνα με τη σκληρότητα της μητέρας φύσης και μ’ αυτές τις πυρκαγιές», επέμεινε.

Πηγή: ΑΠΕ