Η αποσυμφόρηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις πολλές προσφυγές που το κατακλύζουν κάθε χρόνο εξακολουθεί να αποτελεί στόχο και το 2011, σύμφωνα με τον πρόεδρό του Ζαν Πολ Κόστα, ο οποίος παρουσίασε τον απολογισμό της δραστηριότητας του Δικαστηρίου για το 2010.
Έτος μεταρρυθμίσεων θα είναι και ο 2011 για το Δικαστήριο, η αποτελεσματικότητα των οποίων θα συζητηθεί στο διήμερο συνέδριο του Δικαστηρίου, που θα γίνει στην Σμύρνη της Τουρκίας στις 26-27 Απριλίου 2011.
Ο όγκος των νέων αιτήσεων αυξήθηκε κατά 7% το 2010 και παρά την κατά 16% αύξηση στην εκδίκαση υποθέσεων, ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων εξακολουθεί να αυξάνεται.
Η απόφαση του Δικαστηρίου, να δώσει προτεραιότητα στις πιο σημαντικές υποθέσεις και τις πιο περίπλοκες, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των συστάσεων και προτροπών που κοινοποιήθηκαν στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών του ΣτΕ.
Ένα κεντρικό θέμα το προσεχές έτος θα είναι η προσχώρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Διεξάγονται διαπραγματεύσεις, μεταξύ της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2011.
Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου εξέφρασε ακόμη την ανησυχία του για την αύξηση του αριθμού των προσφυγών, που υποβάλλονται από αιτούντες άσυλο και με τις οποίες ζητείται η παρέμβαση του Δικαστηρίου, για τη μη απέλαση τους από τις χώρες που έχουν καταφύγει η για την μη επαναπροώθηση τους, στις χώρες μέσω των οποίων εισήλθαν στην Ευρώπη.
Τον περασμένο χρόνο, επεσήμανε ο κ. Κόστα, οι σχετικές αιτήσεις που υποβλήθηκαν στο Δικαστήριο, έφθασαν τις 3.600, σημειώνοντας μία αύξηση κατά 53%, σε σχέση με το 2009.
Σύμφωνα, τέλος, με τον πίνακα των παραβιάσεων που συντελέσθηκαν, το 2010, από τις 47 χώρες-μέλη του ΣτΕ, η Τουρκία, παραμένει πρώτη στον σχετικό πίνακα με 278 παραβιάσεις της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ακολουθούμενη από τη Ρωσία με 217 καταδίκες, τη Ρουμανία με 143, την Πολωνία με 107,την Ουκρανία με 109 και την Ιταλία με 98.