Μέρος του φορτίου των 1,4 εκατομμυρίων λίτρων βιομηχανικού καυσίμου που μετέφερε πετρελαιοφόρο που βυθίστηκε άρχισε να διαρρέει στον κόλπο της Μανίλας, ανακοίνωσε σήμερα η ακτοφυλακή των Φιλιππίνων, υποβαθμίζοντας σε αυτό το στάδιο την έκταση της διαρροής.

Δύτες που επιθεωρούν το κύτος του πλοίου διαπίστωσαν ελάχιστη διαρροή από τις βαλβίδες, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της ακτοφυλακής, ο υποναύαρχος Αρμάντο Μπαλίλο, προσθέτοντας ότι προς το παρόν η κατάσταση δεν είναι ανησυχητική.

Λίγο νωρίτερα η ακτοφυλακή είχε ανακοινώσει ότι θέλει να αποτρέψει περιβαλλοντική καταστροφή ανακτώντας το συντομότερο δυνατό το καύσιμο που μετέφερε το πλοίο που βυθίστηκε σε βάθος 34 μέτρων ανοιχτά της Μανίλας.

Πλοίο που έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει το ανακτηθέν πετρέλαιο κατευθύνεται στο σημείο του ναυαγίου, διευκρίνισε ο Μπαλίλο και η εταιρεία που έχει αναλάβει την επιχείρηση αφαίρεσης του φορτίου πετρελαίου και τη διοχέτευσή του σε άλλο σκάφος έχει λάβει οδηγία “να αρχίσει” εργασίες αύριο, Κυριακή, “αν είναι δυνατόν”.

Σύμφωνα με τις αρχές, η επιχείρηση αυτή μπορεί να διαρκέσει επτά ημέρες.

Το MT Terra Nova με σημαία Φιλιππίνων βυθίστηκε την Πέμπτη το πρωί εν μέσω ισχυρών βροχοπτώσεων, που ενισχύθηκαν από τον τυφώνα Γκέμι και τους μουσώνες, στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων και τις γειτονικές της περιοχές. Ένα μέλος του πληρώματός του έχασε τη ζωή του.