Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε στο διάγγελμα από το Οβάλ Γραφείο πως πήρε την απόφαση να αποσύρει την υποψηφιότητά του για δεύτερη θητεία στην προεδρία των ΗΠΑ εξαιτίας της ανάγκης να «ενώσει το κόμμα» του, τους Δημοκρατικούς, καθώς και «το έθνος» ενώ έκανε απολογισμό του έργου του κατά τη διάρκεια της 4ετίας κι ανέφερε που θα επικεντρωθεί το στη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου ως πρόεδρος.

Ήταν περιτριγυρισμένος από πορτρέτα «εξαιρετικών» Αμερικανών, όπως ο Τζορτζ Ουάσινγκτον, ο Αβραάμ Λίνκολν και άλλοι.

«Σέβομαι αυτό το αξίωμα. Αλλά αγαπώ περισσότερο τη χώρα μου. Ήταν η τιμή της ζωής μου να υπηρετήσω ως πρόεδρός σας. Αλλά για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, η οποία διακυβεύεται – και είναι πιο σημαντική από οποιονδήποτε τίτλο. Αντλώ δύναμη και βρίσκω χαρά στο να εργάζομαι για τον αμερικανικό λαό», δήλωσε ο Μπάιντεν σε μια σπάνια ομιλία στο Οβάλ Γραφείο προς το έθνος την Τετάρτη.

Ο Μπάιντεν ξεκίνησε την ομιλία του μιλώντας για την αγάπη του για την Αμερική και για την τιμή που του προσφέρει να υπηρετεί ως πρόεδρος.

«Αυτό το ιερό έργο της τελειοποίησης της ένωσής μας – δεν αφορά εμένα. Αφορά εσάς, τις οικογένειές σας, το μέλλον σας. Αφορά εμάς τους ανθρώπους».

Τζο Μπάιντεν
(Erin Schaff/Pool/The New York Times via AP)

O Μπάιντεν υποσχέθηκε να πει στον αμερικανικό λαό «την αλήθεια» – η οποία είναι ότι «ο ιερός σκοπός» των ΗΠΑ είναι «μεγαλύτερος από τον καθένα μας».

«Πιστεύω ότι τα πεπραγμένα μου ως πρόεδρος, η ηγεσία μου στον κόσμο, το όραμά μου για το μέλλον της Αμερικής, όλα αυτά άξιζαν μια δεύτερη θητεία. Αλλά τίποτα δεν μπορεί να μπει εμπόδιο στη διάσωση της δημοκρατίας μας», είπε. «Αυτό περιλαμβάνει και την προσωπική φιλοδοξία».



Ο καλύτερος δρόμος προς τα εμπρός, είπε, είναι «να δώσουμε τη σκυτάλη σε μια νέα γενιά».

«Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενώσουμε το έθνος μας. Υπάρχει χρόνος και χώρος για την πολυετή εμπειρία στη δημόσια ζωή», είπε. «Υπάρχει επίσης χρόνος και χώρος για νέες φωνές, φρέσκες φωνές και ναι, νεότερες φωνές».



«Και αυτός ο χρόνος και ο τόπος είναι τώρα», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την ότι οι Αμερικανοί θα έχουν πολλές επιλογές στις προεδρικές εκλογές αυτό το φθινόπωρο: «Η Αμερική θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στο να προχωρήσει μπροστά ή πίσω, ανάμεσα στην ελπίδα και το μίσος, ανάμεσα στην ενότητα και τη διαίρεση. Πρέπει να αποφασίσουμε: Πιστεύουμε ακόμα στην ειλικρίνεια, την αξιοπρέπεια, τον σεβασμό; Στην ελευθερία, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία; Αυτή τη στιγμή, μπορούμε να δούμε αυτούς με τους οποίους διαφωνούμε όχι ως εχθρούς, αλλά ως συμπολίτες μας… Πιστεύω ότι γνωρίζω τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, επειδή γνωρίζω εσάς, τον αμερικανικό λαό, και το ξέρω αυτό: Είμαστε ένα σπουδαίο έθνος επειδή είμαστε καλοί άνθρωποι».

Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε στους Αμερικανούς ότι για τους επόμενους έξι μήνες, «θα επικεντρωθώ στο να κάνω τη δουλειά μου ως πρόεδρος».

Απαρίθμησε τους στόχους του, αναφέροντας την κλιματική αλλαγή, την οπλοκατοχή και διάφορα άλλα θέματα που είχαν αποτελέσει μέρος των πολιτικών του ομιλιών.

Λέει ότι θα υπερασπιστεί «από το δικαίωμα ψήφου, μέχρι το δικαίωμα επιλογής».

«Θα συνεχίσω να καλώ το μίσος και τον εξτρεμισμό, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για πολιτική βία ή οποιαδήποτε βία, τελεία και παύλα».

Δεσμεύτηκε επίσης να εργαστεί για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και να φέρει πίσω τους Αμερικανούς που κρατούνται σε φυλακές σε όλο τον κόσμο.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν «φτάσει τόσο μακριά» από την ορκωμοσία του το 2021, ανακάμπτοντας από «τη χειρότερη πανδημία του αιώνα, τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη Μεγάλη Ύφεση, τη χειρότερη επίθεση στη χώρα μας από τον Εμφύλιο Πόλεμο».

«Ενώσαμε τις δυνάμεις μας ως Αμερικανοί και τα καταφέραμε. Βγήκαμε πιο δυνατοί, πιο ευημερούντες και πιο ασφαλείς», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Σήμερα έχουμε την ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο που δημιούργησε σχεδόν 16 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, ένα ρεκόρ. Οι μισθοί αυξάνονται, ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται, το φυλετικό χάσμα πλούτου είναι το χαμηλότερο που υπήρξε τα τελευταία 20 χρόνια. Κυριολεκτικά ανοικοδομούμε ολόκληρο το έθνος μας».

Τι είπε για την Κάμαλα Χάρις

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επαίνεσε την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, την οποία υποστήριξε την Κυριακή, στην πρώτη του επίσημη δημόσια εμφάνιση μετά την αποχώρησή του από την προεδρική κούρσα.

«Σε λίγους μήνες, ο αμερικανικός λαός επιλέγει την πορεία του μέλλοντος της Αμερικής», δήλωσε ο Μπάιντεν σε μια σπάνια ομιλία στο Οβάλ Γραφείο την Τετάρτη.

Πρόσθεσε: «Έκανα την επιλογή μου. Έκανα γνωστές τις απόψεις μου. Θέλω να ευχαριστήσω τη σπουδαία μας αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις. Είναι έμπειρη. Είναι σκληρή. Είναι ικανή. Είναι ένας απίστευτος συνεργάτης μου και ηγέτης για τη χώρα μας. Τώρα η επιλογή εναπόκειται σε εσάς, τον αμερικανικό λαό: Εσείς κάνετε αυτή την επιλογή».

Ο κ. Μπάιντεν τόνισε ακόμη πως οι ΗΠΑ είναι «πιο δυνατές» από «οποιονδήποτε τύραννο», εξαπολύοντας όχι και πολύ συγκαλυμμένη επίθεση στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος νωρίτερα χθες έβγαλε τα γάντια κι επιτέθηκε με βαρείς χαρακτηρισμούς στην κυρία Χάρις σε ομιλία του στη Σάρλοτ.

Η Χάρις εδραίωσε γρήγορα την υποστήριξη του κόμματος και έγινε η πιθανή υποψήφια των Δημοκρατικών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Το ευχαριστώ του Αμερικανού προέδρου

Ο Μπάιντεν επισήμανε κατά την ομιλία του πως η θητεία του ως πρόεδρος και ως βουλευτής ήταν «το προνόμιο της ζωής μου».

«Πουθενά αλλού στη γη δεν θα μπορούσε ένα παιδί με τραυλισμό… μια μέρα να καθίσει πίσω από το γραφείο της Αποφασιστικότητας», είπε. «Αλλά εδώ είμαι».

Ο Μπάιντεν κατέληξε λέγοντας ότι οι ΗΠΑ είναι ένα «έθνος της υπόσχεσης και των δυνατοτήτων, των ονειροπόλων και των πρακτόρων, των απλών Αμερικανών που κάνουν εξαιρετικά πράγματα».

«Δίνω την καρδιά και την ψυχή μου στο έθνος μου», τόνισε. «Ελπίζω να έχετε την παραμικρή ιδέα για το πόσο ευγνώμων είμαι σε όλους εσάς».