Την άμεση αντίδραση της Ουάσιγκτον προκάλεσε η πρώτη, έστω και δειλή και αβέβαιη, ένδειξη για ενδεχόμενο προώθησης ενεργειακών σχεδίων κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ Βουλγαρίας και Ρωσίας.

Ο Αμερικανός πρέσβης στη Σόφια, Τζέιμς Γουόρλικ συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας, Τράιτσο Τράικοφ, μια ημέρα μετά από τις επαφές που είχε στη βουλγαρική πρωτεύουσα, ο πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Βίκτορ Ζούμπκοφ, με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ, για τα κοινά ενεργειακά θέματα Βουλγαρίας – Ρωσίας.

Τα βουλγαρικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρονται στη συνάντηση που είχαν οι κ.κ. Τράικοφ και Γουόρλικ, τονίζοντας, ότι πρόκειται για άμεση αντίδραση της Ουάσιγκτον, απέναντι στην πρώτη, έστω και δειλή και αβέβαιη, ένδειξη για ενδεχόμενο «ξεπάγωμα» των μεγάλων ενεργειακών σχεδίων κοινού ενδιαφέροντος της Σόφιας και της Μόσχας.

Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Σεγκά» επισημαίνεται, ότι ο Αμερικανός πρέσβης κάλεσε τη βουλγαρική κυβέρνηση να δώσει στο φως όλες τις συμφωνίες της Βουλγαρίας με τη ρωσική εταιρία «Γκάζπρομ».

«Οι Βούλγαροι σίγουρα θέλουν να μάθουν, γιατί η τιμή του αερίου ανέβηκε κατά 30%, έπειτα από την αύξηση κατά 25% της τιμής του φυσικού αερίου από την 1η Ιουλίου και εάν πρόκειται να αυξηθεί κι άλλο τα επόμενα πέντε με έξι χρόνια. Εμείς όμως δεν μπορούμε να το ξέρουμε, επειδή οι συμφωνίες είναι μυστικές», είπε ο κ. Γουόρλικ, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Τα βουλγαρικά ΜΜΕ αναφέρουν ακόμη, ότι η σημερινή συνάντηση του κ. Γουόρλικ με τον κ. Τράικοφ πιθανώς να έχει σχέση με την επικείμενη υπογραφή της συμφωνίας του «οδικού χάρτη» για τον αγωγό South Stream από τις κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Βουλγαρίας.

Προσθέτουν ακόμη, ότι ο Αμερικανός πρέσβης εξέφρασε ανησυχία αναφορικά με τις προθέσεις της βουλγαρικής κυβέρνησης, σχετικά με το έργο του πυρηνικού σταθμού «Μπέλενε», το οποίο θα συνεχιστεί μόνο εάν και όταν βρεθεί στρατηγικός επενδυτής για την κατασκευή του και αποδειχθεί η οικονομική βιωσιμότητα του.

Στην επίσκεψη του κ. Ζούμπκοφ αναφέρθηκε και η δημόσια ραδιοφωνία της Βουλγαρίας, μεταδίδοντας πως «η επίσκεψη του κ. Ζούμπκοφ στη Σόφια έχει καταστεί απροσδόκητη επιτυχία για τη Μόσχα, επειδή η βουλγαρική κυβέρνηση για πρώτη φορά δήλωσε, ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει από τον αγωγό South Stream».

Ωστόσο, σύμφωνα με τα ΜΜΕ στη Μόσχα, η ρωσική αντιπροσωπεία είχε λάβει ρητές οδηγίες να μη συζητά το σχέδιο αυτό, ενώ σε συνέντευξη του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ στην εφημερίδα «Financial Times», προκύπτει, ότι η Βουλγαρία θα εγκαταλείψει το σχέδιο. Αυτό θα γίνει έπειτα από την αναμενόμενη αρνητική περιβαλλοντολογική μελέτη το ερχόμενο φθινόπωρο, που θα εξοικονομήσει στη Βουλγαρία και την καταβολή αποζημιώσεων.