Φορώντας γυαλιά ηλίου, ο Εμανουέλ Μακρόν αποβιβάζεται από το ελικόπτερο στην αρχαία πόλη των Ναβαταίων Χέγκρα, στη Σαουδική Αραβία. Το τοπίο είνα επιβλητικό, μοιάζει σχεδόν σεληνιακό. Αυτή η τουριστική περιήγηση γίνεται σε απόσταση τουλάχιστον 4.000 χιλιομέτρων από το Παρίσι, όπου την ίδια στιγμή είναι σε εξέλιξη μια πρωτοφανής πολιτική κρίση.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, που πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στο σουνιτικό βασίλειο από τη Δευτέρα, αποφάσισε να τηρήσει αυτήν την προκαθορισμένη στάση του, στο πλαίσιο της διπλωματίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην όαση Αλ Ούλα, ένα εμβληματικό τουριστικό σχέδιο του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Η Γαλλία συμμετέχει σε αυτό το σχέδιο, προϋπολογισμού 20 δισεκ. δολαρίων και το οικονομικό διακύβευμα είναι κατά συνέπεια πολύ σημαντικό.
Το 2018, Γαλλία και Σαουδική Αραβία υπέγραψαν δεκαετή συμφωνία για την τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής Αλ Ούλα. Το σχέδιο αυτό προβλέπει τη δημιουργία, σε μια έκταση ίση με το Βέλγιο, ενός αρχαιολογικού, πολιτιστικού και τουριστικού συγκροτήματος, με μουσεία, ξενοδοχεία και τραμ.
Πάντως το πρόγραμμα της επίσκεψης του Μακρόν επισπεύστηκε κατά μία ώρα, κάτι ασυνήθιστο για τον Γάλλο πρόεδρο. Δεν δόθηκε κάποια επίσημη εξήγηση, ωστόσο ο Μακρόν θέλει να βρίσκεται πίσω στο Παρίσι αργά το βράδυ, όταν η Εθνοσυνέλευση θα εκδώσει την ετυμηγορία της επί της πρότασης μομφής σε βάρος της κυβέρνησης. Εκτός και αν υπάρξει κάποια τεράστια έκπληξη, η κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ αναμένεται να πέσει απόψε.
Στη Χέγκρα, προσφέρθηκαν στον Μακρόν σύκα με τυρί και τάρτες με χουρμάδες και φουντούκια. Περιστοιχισμένος από τη βασιλική φρουρά, με τη μαύρη στολή και τους πράσινους μπερέδες, ο Γάλλος πρόεδρος θαύμασε τον αρχαιολογικό χώρο, ηλικίας 7.000 ετών, όπου οι Ναβαταίοι επέκτειναν τα εδάφη τους ερχόμενοι από τη γνωστότερη Πέτρα, που σήμερα βρίσκεται στην Ιορδανία.
Αφού έβγαλε το σακάκι του, μένοντας μόνο με το λευκό πουκάμισο και τη γραβάτα, ο Γάλλος πρόεδρος άκουσε προσεκτικά τον ξεναγό που του εξηγούσε ότι «οι Ναβαταίοι είχαν πολύ ισχυρούς δεσμούς με την Ευρώπη» και ήταν «πολύ ανοιχτοί» στον κόσμο.
«Είχαν δικό τους αλφάβητο;» ρώτησε ο πρόεδρος.
Χθες το βράδυ, ο Μακρόν είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν σε αυτό το ταξίδι ότι «δεν μπορεί να πιστέψει» ότι το κοινοβούλιο θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής. Σε αυτήν την ανεπίσημη συνομιλία του, χωρίς κάμερες και μικρόφωνα, αφού κατά τη διάρκεια της ημέρες είχε επισκεφθεί ένα ιστορικό παλάτι της δυναστείας των Σαούντ κοντά στο Ριάντ, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τα κόμματα «να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Παράλληλα, κατηγόρησε τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό για «αφόρητο κυνισμό», στην περίπτωση που θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής που κατέθεσε η Αριστερά.
Στην Αλ Ούλα τον συνόδευαν πολλοί υπουργοί, μεταξύ των οποίων και ο έμπιστός του υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί, το όνομα του οποίου αναφέρεται επίμονα ως πιθανός αντικαταστάτης του Μισέλ Μπαρνιέ στο Ματινιόν. Ένα μέλος της γαλλικής αντιπροσωπείας διαβεβαίωσε πάντως τους δημοσιογράφους ότι ο Μακρόν δεν αναφέρθηκε καθόλου στο ζήτημα αυτό μέσα στο αεροπλάνο. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι ο πρόεδρος θα πρέπει «να κάνει γρήγορα» για να ορίσει τον διάδοχο του Μπαρνιέ.
Το αεροπλάνο που μεταφέρει τον Μακρόν πίσω στο Παρίσι απογειώθηκε στις 15.30 από την Αλ Ούλα και αναμένεται να φτάσει στη Γαλλία νωρίς το βράδυ.
Πηγή: ΑΠΕ