Ο υποψήφιός τους για την προεδρία γλίτωσε από τύχη από μια απόπειρα δολοφονίας, με τη σφαίρα ενός ημιαυτόματου τουφεκιού AR-15, το όπλο που προτιμούν οι δράστες μακελειών στις ΗΠΑ, να διαπερνά το αφτί του.

Ωστόσο, οι συνεντεύξεις με 12 αντιπροσώπους στο εθνικό συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στο Μιλγουόκι αποκάλυψαν ότι κανείς τους δεν τάσσεται υπέρ της επιβολής περιορισμών ή απαγόρευσης στα επιθετικά τουφέκια, της αύξησης της νόμιμης ηλικίας για την αγορά όπλου ή ακόμη υπέρ της υιοθέτησης πιο αυστηρών ελέγχων στο ιστορικό όσων αγοράζουν όπλα.

Οι αντιπρόσωποι ήταν απόλυτα αντίθετοι σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση της νομοθεσίας περί οπλοκατοχής.

Οι περισσότεροι θεώρησαν ακόμη και κάποια ήπια μέτρα, όπως οι διευρυμένοι έλεγχοι ιστορικού ή η αύξηση της νόμιμης ηλικίας για την αγορά όπλου στα 21 έτη, παραβίαση της Δεύτερης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος, το οποίο προστατεύει το δικαίωμα των Αμερικανών στην οπλοκατοχή.

Αντιθέτως, οι αντιπρόσωποι δήλωσαν ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών στήριξης της ψυχικής υγείας για τους πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, μια σταθερή θέση των Ρεπουμπλικανών. Απέδωσαν εξάλλου τα εγκλήματα με πυροβόλο όπλο και τα μακελειά, περιλαμβανομένης της απόπειρας κατά του Τραμπ, κυρίως σε ψυχικές ασθένειες και στο γεγονός ότι τα όπλα έπεσαν σε λάθος χέρια.

Τόμας Μάθιου Κρουκς - Ντόναλντ Τραμπ

Οι πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας είναι το κλειδί για να εντοπιστούν πιθανοί δράστες και για να τους παρασχεθεί βοήθεια προτού διαπράξουν κάποιο έγκλημα, σημείωσαν οι αντιπρόσωποι.

«Όλα έχουν να κάνουν με την ψυχική υγεία», δήλωσε ο Γουίλ Μπουν αντιπρόσωπος από τη Μοντάνα. «Το δικαίωμα στην οπλοκατοχή προστατεύεται από το Σύνταγμα. Όταν αρχίσεις να παραβιάζεις (το δικαίωμα αυτό), θα αρχίσεις να αφαιρείς και άλλα δικαιώματα».

Ο Στιβ Κράμερ από τη Τζόρτζια είπε ότι είναι «ψέμα» πως οι εκτεταμένοι έλεγχοι στο ιστορικό των υποψήφιων αγοραστών όπλων θα βοηθήσουν.

«Αν κοιτάξετε τους περισσότερους φόνους, κάποιος έκλεψε το όπλο, οπότε οι έλεγχοι του ιστορικού δεν θα έχουν σημασία», εξήγησε.

Από το 1966 ως το 2019, με εξαίρεση τους δράστες μακελειών σε σχολεία που συνήθως κλέβουν τα όπλα που χρησιμοποιούν από μέλη της οικογένειάς τους, οι περισσότεροι άνθρωποι που διέπραξαν μαζικές σφαγές είχαν αγοράσει τα όπλα τους νόμιμα, σύμφωνα με τα στοιχεία του National Institute of Justice, υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το όπλο που χρησιμοποίησε ο 20χρονος δράστης της απόπειρας δολοφονίας του Τραμπ ανήκε στον πατέρα του, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα έχει σε γενικές γραμμές εμποδίσει τις προσπάθειες μεταρρύθμισης της νομοθεσίας που διέπει την οπλοκατοχή, ακόμη και μετά τη σφαγή 20 παιδιών του δημοτικού στο Κονέκτικατ το 2012 από δράστη που είχε στην κατοχή του AR-15 και δύο πιστόλια.

Ντόναλντ Τραμπ

Μετά το μακελειό αυτό, οι προσπάθειες να υιοθετηθεί νομοθεσία για τη θέσπιση ελέγχων στο ιστορικό των υποψήφιων αγοραστών όπλων ή να απαγορευθούν τα επιθετικά τουφέκια προσέκρουσαν στην αντίθεση των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία.

Στη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του στην προεδρία ο Τραμπ προσπάθησε επανειλημμένα να χαλαρώσει τη νομοθεσία για την οπλοκατοχή, σημείωσε ο Κρις Μπράουν πρόεδρος του ινστιτούτου Brady: United Against Gun Violence.

Λίγο μετά την ορκωμοσία του το 2017 υπέγραψε νόμο που ακύρωνε τροπολογία που είχε θεσπιστεί επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα και η οποία καθιστούσε πιο δύσκολο να αγοράσουν όπλα άτομα με ψυχικές ασθένειες.

Η κυβέρνηση Τραμπ απαγόρευσε ωστόσο τον υποκόπανο ανάδρασης (bump stock), το εξάρτημα που μετατρέπει ένα ημιαυτόματο όπλο σε αυτόματο.

Τέτοιου είδους εξάρτημα είχε χρησιμοποιηθεί στο πιο φονικό περιστατικό μαζικών πυροβολισμών στην ιστορία των ΗΠΑ, το 2017 όταν ένοπλος σκότωσε 60 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 400 στο Λας Βέγκας.

Τον Ιούνιο το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ήρε την απαγόρευση στη χρήση bump stocks.

Εξάλλου τον Φεβρουάριο σε ομιλία του στην Εθνική Ένωση Όπλων (NRA) ο Τραμπ δεσμεύθηκε να ακυρώσει οποιουσδήποτε περιορισμούς έχει θέσει η κυβέρνηση Μπάιντεν στην οπλοκατοχή, σε περίπτωση που εκλεγεί στις 5 Νοεμβρίου.

Ο Μάθιου Ραστ, αντιπρόσωπος από το Ουισκόνσιν, δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι οπλισμένοι πολίτες αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα για τους δράστες μαζικών πυροβολισμών. «Όταν ένας δράστης γνωρίζει ότι ενδέχεται να υπάρχουν νομιμόφρονες πολίτες που μπορούν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους, είναι λιγότερο πιθανό να αναλάβει δράση», εκτίμησε.

Πηγή: ΑΠΕ