Αναζητώντας καλύτερες εργασιακές συνθήκες και μεγαλύτερο εισόδημα σε χώρες του εξωτερικού οι γιατροί της Βουλγαρίας έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τη χώρα.

Μόνο το 2010, περισσότεροι από 500 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων μετανάστευσαν στο εξωτερικό, υπογράμμισε ο εκτελεστικός γραμματέας της Ένωσης Ιατρών Βουλγαρίας, Ντίμιτερ Λένκοφ.

Οι αναισθησιολόγοι και οι χειρουργοί βρίσκονται στην κορυφή των γιατρών που μεταναστεύουν σε χώρες του εξωτερικού και ακολουθούν οι ουρολόγοι, οι ορθοπεδικοί, οι μαιευτήρες, οι παιδίατροι και οι παθολόγοι.

Το 2009, 400 γιατροί μετανάστευσαν από τη Βουλγαρία σε χώρες του εξωτερικού, έναντι 380 το 2008. Βασικοί προορισμοί των γιατρών που φεύγουν από τη Βουλγαρία είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Αγγλία, η Ιρλανδία, η Δανία και η Σουηδία.

Μάλιστα, το φαινόμενο της μετανάστευσης των ιατρών είναι τόσο έντονο, που τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί ο αριθμός των αναισθησιολόγων από 1.500 σε μόλις 600, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΒΜΑ.

«Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει, επίσης, ότι το εισόδημα για ένα γιατρό στη Βουλγαρία διαμορφώνεται σε ποσό πολύ μικρότερο των 1.000 ευρώ, έναντι 6.000 ευρώ σε άλλες χώρες όπως η Γαλλία», είπε ο κ. Λένκοφ.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι εξίσου σημαντική είναι και η μείωση του αριθμού των αλλεργιολόγων, αλλά και των ρευματολόγων και πρόσθεσε ότι στις βορειοδυτικές περιοχές της χώρας υπάρχουν ελλείψεις γιατρών.

Η Γερμανία προσελκύει το μεγαλύτερο αριθμό των μεταπτυχιακών φοιτητών της Βουλγαρίας, προσφέροντας έως και 3.500 ευρώ κάθε μήνα. Στη Βουλγαρία οι μεταπτυχιακοί φοιτητές μπορούν να αποκτήσουν το δίπλωμά τους λαμβάνοντας βοήθημα 230 ευρώ σε μηνιαία βάση. Ωστόσο, το βοήθημα χορηγείται σε λίγους και δεν είναι αρκετό για να κρατήσει τους φοιτητές στη χώρα, πρόσθεσε.

Εξάλλου, η επικεφαλής του τμήματος επαγγελματικών ασθενειών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Σόφιας ,Τάνια Κούνεβα, δήλωσε ότι οι περισσότεροι παθολόγοι προτιμούν να εργαστούν στο εξωτερικό, διότι το Εθνικό Σύστημα Ασφάλειας δε συνάπτει συμβόλαια με τους παθολόγους, αλλά μόνο με ειδικούς σε ειδικότητες, όπως ουρολογία ή γαστρεντερολογία.