Ο Τόμας Μάθιου Κρουκς, ο εικοσάχρονος που πυροβόλησε και τραυμάτισε τον Ντόναλντ Τραμπ σε προεκλογική συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια, το Σάββατο, είχε εμφανιστεί σε διαφήμιση της «BlackRock», της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο.

«Η διαφήμιση, η οποία βγήκε στον αέρα το 2022, γυρίστηκε στο λύκειο Μπέθελ Παρκ, όπου ο Κρουκς ήταν μαθητής εκείνη την εποχή. Η «BlackRock» γύρισε το σποτ, μέρος μιας σειράς που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, που διαχειρίζονται τα περιουσιακά τους στοιχεία για τη συνταξιοδότησή τους, σε μια τάξη που ένας καθηγητής παραδίδει μάθημα σε μαθητές. Ο Κρουκς ήταν ένας από αυτούς τους μαθητές», δήλωσε εκπρόσωπος της «BlackRock» στο CBS MoneyWatch.

Δεν πληρώθηκε, ούτε προσελήφθη από την εταιρεία ως ηθοποιός.

«Το 2022 προβάλαμε μια διαφήμιση με έναν καθηγητή από το Λύκειο Bethel Park. Εμφανίστηκαν για λίγο στο σποτ αρκετοί μαθητές, συμπεριλαμβανομένου του Thomas Matthew Crooks. Θα διαθέσουμε όλο το υλικό του βίντεο στις αρμόδιες αρχές. Έχουμε αφαιρέσει το βίντεο από την κυκλοφορία από σεβασμό προς τα θύματα», προσθέτει η εταιρεία σε δήλωσή της.

Η «BlackRock» καταδίκασε, επίσης, την απόπειρα δολοφονίας του πρώην αμερικανού προέδρου.

«Η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ είναι αποτρόπαια. Είμαστε ευγνώμονες που ο πρώην πρόεδρος δεν τραυματίστηκε σοβαρά. Σκεφτόμαστε όλους τους αθώους παρευρισκόμενους και τα θύματα αυτής της απαίσιας πράξης, ειδικά το άτομο που σκοτώθηκε», ανέφερε η «BlackRock» σε ανακοίνωσή της. Η εταιρεία πρόσθεσε ότι καταδικάζει την πολιτική βία κάθε είδους.

Δούλευε σε κουζίνα γηροκομείου και είχε πάθος για την ιστορία – Τι ξέρουμε για τον Κρουκς

Τα πρώτα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά για τον Τόμας Μάθιου Κρουκς, που έπεσε νεκρός από πυρά των Μυστικών Υπηρεσιών, αναφέρουν πως εργαζόταν ως ανειδίκευτος υπάλληλος κοντά στη γενέτειρά του, στην Πενσιλβάνια. Αποφοίτησε από το λύκειο το 2022, έχοντας τη φήμη ενός έξυπνου, αλλά ήσυχου παιδιού.

Ήταν από το Μπέθελ Παρκ στην Πενσυλβάνια, περίπου 70 χιλιόμετρα από το σημείο της απόπειρας δολοφονίας, και αποφοίτησε το 2022 από το λύκειο του Μπέθελ Παρκ με βραβείο 500 δολαρίων (που πήρε για την απόδοσή του στα μαθηματικά και τις επιστήμες), σύμφωνα με τοπική εφημερίδα.

Ο Κρουκς εργαζόταν σε κουζίνα τοπικού γηροκομείου σε μικρή απόσταση από το σπίτι του.

Τα πολιτειακά αρχεία ψηφοφόρων δείχνουν ότι ήταν εγγεγραμμένος Ρεπουμπλικάνος, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Αναφέρεται, επίσης, ότι έχει δωρίσει 15 δολάρια στη φιλελεύθερη προεκλογική ομάδα ActBlue το 2021.

Ήταν μέλος σε μια τοπική λέσχη σκοποβολής, την Clairton Sportsmen’s Club, για τουλάχιστον έναν χρόνο.

Μέχρι στιγμής έχει διαμορφωθεί μια συγκεχυμένη -και ενίοτε αντικρουόμενη- εικόνα για το ποιος ήταν ο Κρουκς, όπως σημειώνει το βρετανικό BBC.

Μιλώντας στο τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο KDKA, νεαροί ντόπιοι που πήγαιναν μαζί του στο σχολείο τον περιέγραψαν ως μοναχικό τύπο, ο οποίος συχνά δεχόταν εκφοβισμό και μερικές φορές φορούσε… κυνηγετικές στολές στο σχολείο.

Μια άλλη πρώην συμμαθήτριά του, η Σάμερ Μπάρκλεϊ, έδωσε μια άλλη εικόνα του, λέγοντας στο BBC ότι «έπαιρνε πάντα καλούς βαθμούς στα τεστ» και ήταν «πολύ παθιασμένος με την ιστορία». «Οτιδήποτε αφορούσε την κυβέρνηση και την ιστορία φαινόταν να το γνωρίζει», είπε. «Αλλά δεν ήταν τίποτα το ασυνήθιστο… Ήταν πάντα καλός». Ανέφερε ακόμη ότι τον συμπαθούσαν οι καθηγητές του.

Άλλοι απλά τον θυμόντουσαν ως ήσυχο. «Ήταν εκεί, αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ κανέναν που να τον ήξερε καλά», δήλωσε στο BBC ένας πρώην συμμαθητής του, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος. «Φαινόταν μια χαρά».