Το δημογραφικό θα αποτελεί σε λίγο καιρό πρόβλημα για πάρα πολλά κράτη -αν δεν αποτελεί ήδη- με τον παγκόσμιο πληθυσμό να αναμένεται να μειωθεί μέχρι το 2100, μια είδηση που ορισμένοι βλέπουν θετικά.

Ο ΟΗΕ στην πιο πρόσφατη έκθεση για την Παγκόσμια Προοπτική των Πληθυσμών -δημοσιεύει ανά δύο χρόνια- ανέφερε ότι οι άνθρωποι θα μειωθούν κατά 200 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του αιώνα.

Συγκεκριμένα, ο πληθυσμός σε όλο τον πλανήτη θα αυξηθεί από 8,2 δισεκατομμύρια το 2024 σε περίπου 10,3 δισεκατομμύρια το 2080. Ωστόσο, προς το τέλος του αιώνα θα μειωθεί σε περίπου 10,2 δισεκατομμύρια, στοιχείο που έρχεται σε αντίθεση με την έκθεση του 2022 που προέβλεπε αύξηση κοντά στα 10,4 δισεκατομμύρια.

«Σε ορισμένες χώρες, το ποσοστό γεννήσεων είναι τώρα ακόμη χαμηλότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, ενώ βλέπουμε επίσης ελαφρώς ταχύτερες μειώσεις σε ορισμένες περιοχές με υψηλή γονιμότητα», δήλωσε ο Li Junhua, αναπληρωτής γενικός γραμματέας οικονομικών και κοινωνικών υποθέσεων του ΟΗΕ.

Επίσης, η έκθεση κατέγραψε ότι κορυφώθηκε το 2024 η αύξηση του πληθυσμού σε Κίνα, Γερμανία και Ιαπωνία, με το Πεκίνο να λαμβάνει ήδη μέτρα για το δημογραφικό, παρά τον τεράστιο πληθυσμό της χώρας. Επιπλέον, μέχρι το 2100, αναμένεται ο πληθυσμός της Ευρώπης να συρρικνωθεί κατά 21% από την κορύφωσή του το 2020, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη μείωση από κάθε άλλη ήπειρο.

Η ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times έγραψε ότι η μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού θα μπορούσε να συμβάλει στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, μειώνοντας τη ζήτηση για δραστηριότητες που παράγουν μεγάλες ποσότητες άνθρακα, όπως πτήσεις ή την παραγωγή ενέργειας. Παράλληλα, το γεγονός ότι θα μειωθούν οι άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη, μπορεί να συμβάλει στη μείωση της αποψίλωσης των δασών.

Το γεγονός ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να μειωθεί μπορεί να μοιάζει ως θετική είδηση σε κάποιους, αλλά οι οικονομολόγοι έχουν ακριβώς αντίθετη γνώμη. Ενδεικτικά, Charles Goodhart, καθηγητής στο London School of Economics, τόνισε πως η συρρίκνωση του πληθυσμού θα προσθέσει έξτρα πίεση στα δημοσιονομικά των κρατών.

«Το πρόβλημα είναι ότι με λιγότερους εργαζόμενους, έχεις λιγότερη ανάπτυξη και λιγότερους φόρους, και με περισσότερους ηλικιωμένους. Πρέπει να παρέχεις περισσότερη φροντίδα, φάρμακα και πρόνοια, χωρίς να διαθέτεις τα απαραίτητα χρήματα ή χέρια», είπε χαρακτηριστικά.

«Αν η ιατρική και η ιατρική επιστήμη δεν μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις ασθένειες των ηλικιωμένων, στο μέλλον θα έχουμε πολλούς ανθρώπους μεγάλους σε ηλικία, αλλά λιγότερους νέους για να τους φροντίζουν», πρόσθεσε στη συνέχεια.