Το κοινωνικό δίκτυο Χ «εξαπατά» του χρήστες του και παραβιάζει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα «μπλε τικ» (blue checkmarks) που υποτίθεται ότι πιστοποιούν τις αξιόπιστες πηγές πληροφοριών, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με γνωμοδότηση που ανοίγει τον δρόμο στην επιβολή βαριών προστίμων.

Η Κομισιόν θεωρεί ότι η εταιρεία του Έλον Μασκ παραβιάζει τις υποχρεώσεις της για διαφάνεια σε σχέση με τις διαφημίσεις και την πρόσβαση στα δεδομένα της πλατφόρμας για τους ερευνητές.

«Το Χ έχει τώρα το δικαίωμα να υπερασπισθεί τον εαυτό του, αλλά αν επιβεβαιωθεί η άποψή μας, θα επιβάλουμε πρόστιμα και θα απαιτήσουμε σημαντικές αλλαγές», προειδοποίησε ο ευρωπαίος επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας Τιερί Μπρετόν.

Η κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος αρμόδια για την Πολιτική Ανταγωνισμού, δήλωσε σχετικά: «Σήμερα, για πρώτη φορά δημοσιεύουμε προκαταρκτικά πορίσματα βάσει της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Κατά την άποψή μας, το X δεν τηρεί την πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες όσον αφορά βασικές πτυχές διαφάνειας, καθώς χρησιμοποιεί σκοτεινά μοτίβα παραπλανώντας τους χρήστες, δεν παρέχει ένα επαρκές αποθετήριο διαφημίσεων και εμποδίζει την πρόσβαση των ερευνητών σε δεδομένα. Η πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες θέτει τη διαφάνεια στο επίκεντρο και είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι όλες οι πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένου του Χ, τηρούν τη νομοθεσία της ΕΕ.»

Εάν τελικά επιβεβαιωθούν οι προκαταρκτικές απόψεις της Επιτροπής, θα εκδώσει απόφαση μη συμμόρφωσης, στην οποία θα διαπιστώνεται ότι το Χ παραβιάζει τα άρθρα 25, 39 και 40 παράγραφος 12 της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να συνεπάγεται πρόστιμα ύψους έως και 6% του συνολικού παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών του παρόχου και να τον υποχρεώσει να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της παραβίασης.