Ο Τζο Μπάιντεν, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το κλίμα μετά την κρίση εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί στο πρόσωπό του (και) ως προς την εκστρατεία του, απάντησε την Πέμπτη σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την εξωτερική πολιτική, αν είναι σε θέση να νικήσει τον πρώην πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, και γιατί αντιστέκεται στις εκκλήσεις των Δημοκρατικών να τερματίσει την υποψηφιότητά του.

Με έναν αυξανόμενο αριθμό βουλευτών και εκλεγμένων αξιωματούχων του κόμματός του (των Δημοκρατικών) να παροτρύνουν τον κ. Μπάιντεν να εγκαταλείψει την «κούρσα» ύστερα από μια καταστροφική εμφάνιση στο ντιμπέιτ τον περασμένο μήνα, η τελική συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον τού έδωσε μια υψηλού ρίσκου ευκαιρία να κατευνάσει τις ανησυχίες για την υποψηφιότητά του. Τα αποτελέσματα, αναφέρει ανάλυση της έγκριτης «New York Times», ήταν ανάμεικτα.

Ο Τζο Μπάιντεν «σκόνταψε» νωρίς, αλλά παρέμεινε ακέραιος απέναντι στις ερωτήσεις σχετικά με την ικανότητά του να συνεχίσει την εκστρατεία του. Δυσκολεύτηκε να διατυπώσει έναν συνεκτικό λόγο για την υποψηφιότητά του, παρόλο που υπερασπίστηκε σθεναρά το ιστορικό του και έδειξε ότι κατέχει καλά την εξωτερική πολιτική.

Ακολουθούν πέντε συμπεράσματα

Ξεκαθάρισε ότι δεν φεύγει

Ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε να παραμείνει στην προεδρική «κούρσα». «Είμαι αποφασισμένος να είμαι υποψήφιος», δήλωσε ο κ. Μπάιντεν. Απέρριψε τις δημοσκοπήσεις που τον δείχνουν να χάνει από τον Τραμπ και τόνισε: «Νομίζω ότι είμαι το καταλληλότερο πρόσωπο, για να κάνω τη δουλειά. Απλώς πρέπει να ρυθμίσω τον εαυτό μου λίγο περισσότερο». Όπως παραδέχθηκε, το πρόγραμμά του ήταν «γεμάτο» και έκανε το «ηλίθιο λάθος» να ταξιδέψει πολύ και να ξενυχτήσει πριν από το ντιμπέιτ. Ο ίδιος κατηγόρησε επίσης το προσωπικό του για τις γεμάτες ημέρες. «Αγαπώ το προσωπικό μου», είπε ο κ. Μπάιντεν, «αλλά προσθέτουν πράγματα όλη την ώρα και μάλιστα την τελευταία στιγμή».

Ξεκίνησε δύσκολα

Η απάντηση του Μπάιντεν στην πρώτη ερώτηση περιείχε το είδος της αστοχίας που έχει προκαλέσει ανησυχία στους Δημοκρατικούς. Ερωτηθείς για την ικανότητα της αντιπροέδρου, Καμάλα Χάρις, να νικήσει τον κ. Τραμπ, είπε: «Δεν θα επέλεγα την αντιπρόεδρο Τραμπ για τη θέση, αν πίστευα ότι δεν είχε τα προσόντα να γίνει πρόεδρος».

Αντίστοιχα, μπερδεύτηκε όταν απάντησε σχετικά με τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, λέγοντας ότι ακολουθεί τις συμβουλές του αρχηγού του -που είναι ο πρόεδρος- πριν το διορθώσει και αναφερθεί στους ανώτερους στρατιωτικούς διοικητές του. Πάντως, τουλάχιστον, απέφυγε τις παρατεταμένες, αμήχανες στιγμές που βίωσε κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ, κατά τις οποίες αδυνατούσε να ολοκληρώσει μια σκέψη.

Έδειξε να γνωρίζει την εξωτερική πολιτική

Στα ερωτήματα σχετικά με τη διανοητική του οξύτητα, ο κ. Μπάιντεν έδειξε ότι εξακολουθεί να έχει ισχυρή αντίληψη της ουσίας, όταν πρόκειται για παγκόσμιες υποθέσεις. Έδωσε μακροσκελείς, λεπτομερείς απαντήσεις για διάφορα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως όταν είπε ότι ήταν έτοιμος να διακόψει τη σχέση μεταξύ Κίνας και Ρωσίας. «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι ο Σι καταλαβαίνει ότι υπάρχει ένα τίμημα που πρέπει να πληρώσει», είπε ο κ. Μπάιντεν, αναφερόμενος στον πρόεδρο της Κίνας.

Επανέλαβε την πάγια θέση του ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα, για να χτυπήσει βαθιά μέσα στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της Μόσχας και του Κρεμλίνου. Και περιέγραψε λεπτομερώς τις προσπάθειές του να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, σημειώνοντας ότι το Ισραήλ «περιστασιακά» δεν ήταν πολύ «συνεργάσιμο». Έκανε, επίσης, λόγο για το παγκόσμιο διακύβευμα των εκλογών, υποστηρίζοντας ότι αρκετοί παγκόσμιοι ηγέτες του είπαν «πρέπει να κερδίσεις», επειδή ο κ. Τραμπ θα ήταν καταστροφή για τις χώρες τους.

Δυσκολεύτηκε να αιτιολογήσει γιατί είναι το ιδανικό πρόσωπο για να νικήσει τον Τραμπ

Ο Τζο Μπάιντεν μίλησε ακατάληπτα για την υπόθεση της υποψηφιότητάς του, ξεκινώντας μακρόσυρτες απαγγελίες των όσων έχει επιτύχει ως πρόεδρος και υποστηρίζοντας ότι πρέπει να έχει την ευκαιρία να συνεχίσει, αλλά ποτέ δεν κατέληξε σε ένα συνοπτικό μήνυμα όσον αφορά το γιατί είναι το καλύτερο πρόσωπο για να το κάνει. Στη συνέχεια άρχισε να ανατρέχει σε στατιστικά στοιχεία σχετικά με την εμβέλεια της εκστρατείας επανεκλογής του και άφησε να εννοηθεί ότι όλη αυτή η δουλειά, που έχει γίνει, δεν θα είχε νόημα εάν εγκατέλειπε τον αγώνα τώρα, λέγοντας: «Είναι τρομερά δύσκολο να αντικατασταθώ σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Έπειτα μίλησε για τα πεπραγμένα του στη Γερουσία, προσθέτοντας: «Εν πάση περιπτώσει, θα τριγυρνάω και θα παρουσιάζω τα πράγματα που νομίζω ότι πρέπει να ολοκληρώσουμε και πως δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ό,τι έχουμε κάνει». Πρόσθεσε ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι ο ισχυρότερος υποψήφιος για να νικήσει τον Τραμπ, αλλά παραδέχτηκε επίσης για πρώτη φορά ότι και άλλοι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να το κάνουν. «Πιστεύω ότι είμαι ο καταλληλότερος για να κυβερνήσω και πιστεύω ότι είμαι ο καταλληλότερος για να κερδίσω, αλλά υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που θα μπορούσαν να νικήσουν τον Τραμπ», είπε. «Αλλά είναι χάλια να ξεκινάς από το μηδέν».

Υπερασπίστηκε σθεναρά την Καμάλα Χάρις

Παρόλο που ορκίστηκε να παραμείνει υποψήφιος, ο Τζο Μπάιντεν υπερασπίστηκε πολλές φορές τα διαπιστευτήρια της αντιπροέδρου του. Επαίνεσε το έργο της για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων στην άμβλωση και την ικανότητά της «να χειρίζεται σχεδόν οποιοδήποτε θέμα στο συμβούλιο», αλλά ξεκαθάρισε, επίσης, ότι τυχόν δημοσκοπήσεις που θα έδειχναν ότι η κυρία Χάρις θα τα πήγαινε καλύτερα σε μια αναμέτρηση με τον κ. Τραμπ δεν θα τον υποχρέωναν να παραιτηθεί. «Εκτός αν επέστρεφαν και έλεγαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κερδίσετε», είπε ο κ. Μπάιντεν, αλλά «κανείς δεν το λέει αυτό».