Η Τουρκία δεν είναι ένα συνηθισμένο μέλος του ΝΑΤΟ και αυτό φανερώνεται από το γεγονός ότι χαράζει τη δική της ανεξάρτητη πορεία μέσα στη συμμαχία, με αποτέλεσμα ορισμένες φορές να συγκρούεται με τους δυνατούς παίκτες, όπως οι ΗΠΑ ή η Γερμανία.

Παράλληλα, διατηρεί επαφές με την Ουκρανία μέσω του εμπορίου όπλων αλλά και με τη Ρωσία, με τις οποίες συνεργάζεται σε πολλούς οικονομικούς τομείς, ακόμη και στην πυρηνική ενέργεια.

Η ιστοσελίδα Politico έγραψε ότι ο Άαρον Στάιν, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής, ενός think tank που εδρεύει στις ΗΠΑ, είπε ότι η Τουρκία θα επιμείνει στην άσκηση ισορροπίας, επειδή η Άγκυρα φαίνεται ότι έχει συμπεράνει ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να κερδίσει και επομένως είναι καλό να έχει καλή σχέση με Μόσχα. Ο Στάιν εξήγησε τους στόχους της Τουρκίας: «Η Τουρκία θέλει να διατηρήσει χαμηλά τις εντάσεις με τη Ρωσία, να κρατήσει το ΝΑΤΟ έξω από την περιοχή και να διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε πιθανή κλιμάκωση είναι ελεγχόμενη».

Σε ένδειξη των προσπαθειών του να ακολουθήσει μια μέση οδό, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον ρώσο ηγέτη, Βλαντίμιρ Πούτιν, στο Καζακστάν. Ταυτόχρονα, συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, στο επίκεντρο της οποίας είναι η ρωσική απειλή.

Εξωτερική πολιτική

Η Άγκυρα επιθυμεί να διατηρήσει την αυτονομία της στην πολιτική της Μέσης Ανατολής.

«Είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε έναν διάδρομο ασφαλείας, βάθους 30-40 χιλιομέτρων, κατά μήκος των συνόρων μας στο Ιράκ και τη Συρία και να καθαρίσουμε πλήρως την περιοχή από τους τρομοκράτες», είπε ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, αναφερόμενος στους κούρδους μαχητές. Μερικοί από τους μαχητές υπήρξαν σύμμαχοι των ΗΠΑ στη μάχη κατά της τρομοκρατικής ομάδας ISIS, αλλά συνδέονται επίσης με το PKK, μια κουρδική ομάδα που έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Παρά τις τριβές για τη Ρωσία, τις κυρώσεις και τη Μέση Ανατολή, ο Sinan Ülgen, επικεφαλής του Κέντρου Οικονομικών και Μελετών Εξωτερικής Πολιτικής, ενός think tank, τόνισε ότι «η βασική πηγή ασφάλειας της Τουρκίας είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ».

Η Άγκυρα επιθυμεί να αποτρέψει τη συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ από το να παραχωρήσει έδαφος σε στρατιωτικές πρωτοβουλίες υπό την ηγεσία της ΕΕ, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στο μπλοκ έχει σταματήσει εδώ και καιρό. Ένας από τους όρους της Τουρκίας, για να υποστηρίξει τον πρώην πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, ως νέος αρχηγός του ΝΑΤΟ ήταν να μην ευνοεί τις χώρες της ΕΕ στη συμμαχία.

«Το γεγονός ότι οι σύμμαχοι-μέλη της Ένωσης αναζητούν εναλλακτικές λύσεις εκτός της «ομπρέλας» ασφαλείας του ΝΑΤΟ θα βλάψει την ενότητα και την αλληλουχία της συμμαχίας», είπε ο Γκιουλέρ.

«Ο πιο αποτελεσματικός οργανισμός ασφαλείας στην ευρωατλαντική περιοχή είναι το ΝΑΤΟ. Ενώ κατανοούμε τις προσπάθειες της Ευρώπης να αυξήσει τη δική της ασφάλεια, πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται κανένας άλλος σχηματισμός», είπε.