Η ηλικία και η νοητική κατάσταση έχουν αναδειχθεί το τελευταίο διάστημα σε ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης στην προεδρική κούρσα στις ΗΠΑ. Κι ενώ το θέμα έχει απασχολήσει στο παρελθόν τον 81χρονο πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, και τον 78χρονο αντίπαλό του, Ντόναλντ Τραμπ, τα πράγματα έφτασαν σε οριακό σημείο μετά την καταστροφική εμφάνιση του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ στα τέλη του περασμένου μήνα.
Ο Μπάιντεν είναι ο γηραιότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ και ο Τραμπ, αν εκλεγεί, θα είναι ο δεύτερος γηραιότερος.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ABC News, ο Μπάιντεν αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι θα υποβληθεί σε γνωστικό τεστ, λέγοντας ότι «κάνει κάθε μέρα ένα γνωστικό τεστ» και ότι οι γιατροί του λένε ότι δεν χρειάζεται.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι έχει ολοκληρώσει γνωστικά τεστ, ένα όσο ήταν πρόεδρος και ένα άλλο πιο πρόσφατα. Είπε ότι αρίστευσε και στα δύο.
Τι είναι, όμως, αυτά τα τεστ και πόσο δύσκολο είναι να τα περάσει κανείς;
Τι κάνει ένα γνωστικό τεστ;
Υπάρχουν διάφορα τεστ και εξετάσεις για να μετρηθεί πόσο καλά λειτουργεί ο εγκέφαλος. Δεν καθορίζουν μια συγκεκριμένη ασθένεια, αλλά σου λένε αν χρειάζονται πρόσθετες εξετάσεις για τη διάγνωση, σύμφωνα με την Cleveland Clinic.
Συνήθως, μια γνωστική εξέταση μπορεί να δικαιολογείται εάν ένα άτομο έχει προβλήματα με τη μνήμη, αλλαγές στην προσωπικότητα ή θέματα ισορροπίας, ή εάν επαναλαμβάνεται, ξεχνά κομμάτια του παρελθόντος του ή έχει προβλήματα στην κατανόηση πληροφοριών.
Ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα τεστ είναι το Montreal Cognitive Assessment (MoCA), ένας γρήγορος τρόπος για την «αξιολόγηση των γνωστικών δεξιοτήτων σε άτομα με υποψία ελλειμμάτων», σύμφωνα με το Sanford Medicine.
Η αξιολόγηση εξετάζει τον προσανατολισμό, τη μνήμη, την προσοχή και την ικανότητα να ονομάζουν αντικείμενα και να ακολουθούν προφορικές και γραπτές εντολές. Είναι επίσης διαθέσιμη στο διαδίκτυο.
Είναι συνήθως εύκολη για κάποιον χωρίς γνωστικές διαταραχές, αλλά είναι πιο δύσκολη για όσους φθίνουν νοητικά. Ο δημιουργός του τεστ, ο καναδός νευρολόγος, Ziad Nasreddine, δήλωσε στο BBC ότι πιστεύει ότι το τεστ θα μπορούσε να είναι καλό για τον Μπάιντεν – τόσο ως ένας τρόπος να καθησυχάσει τους Αμερικανούς όσο και σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
Πώς είναι ένα γνωστικό τεστ;
Στις σύντομες γνωστικές δοκιμασίες, οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα θέτουν μια σειρά από ερωτήσεις γνώσης και μνήμης. Οι πιο μακροχρόνιες κλινικές αξιολογήσεις περιλαμβάνουν γνωστικές δοκιμασίες, καθώς και φυσική και νευρολογική εξέταση και πλήρες ιστορικό του ασθενούς.
«Το τελευταίο θα μπορούσε να δώσει μια σαφέστερη εικόνα των γνωστικών ικανοτήτων τόσο του Μπάιντεν όσο και του Τραμπ», δήλωσε ο Dan Mungas, αναπληρωτής διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου για τη νόσο Αλτσχάιμερ του Ντέιβις του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.
Συχνά οι γιατροί ξεκινούν με ένα σύντομο τεστ, όπως το MoCa και, αν η βαθμολογία του είναι χαμηλότερη από την αναμενόμενη, προχωρούν σε μια πιο ολοκληρωμένη εξέταση. Οι πιο εμπεριστατωμένες εξετάσεις αξιολογούν τη γλώσσα, την εκτελεστική λειτουργία και τις οπτικοχωρικές ικανότητες. Για παράδειγμα, ένας ειδικός μπορεί να διαβάσει μια ιστορία σε έναν ασθενή και στη συνέχεια να του ζητήσει να θυμηθεί μέρη της ιστορίας, για να ελέγξει τη μνήμη και τις μαθησιακές ικανότητες.
Ο ασθενής μπορεί να κληθεί να θυμηθεί μια λίστα λέξεων, να ονομάσει αντικείμενα σε εικόνες ή να ονομάσει αντικείμενα που αρχίζουν με ένα συγκεκριμένο γράμμα. Εκτός από τις ερωτήσεις, ο δρ Mungas προτείνει συζήτηση με άτομα που περνούν τακτικά χρόνο με τον ασθενή, για να διαπιστωθούν τα συμπτώματα της γνωστικής αδυναμίας. Ο δρ Mungas δήλωσε ότι είναι σημαντικό να δούμε αν οι ικανότητες κάποιου έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, προσθέτοντας ότι μια εφάπαξ αξιολόγηση μπορεί να είναι παραπλανητική.
Ο ίδιος τονίζει ότι τα γνωστικά τεστ δεν είναι το παν. «Η ιδέα ότι υπάρχει ένα απλό γνωστικό τεστ που λέει ότι αυτό το άτομο θα γίνει καλός πρόεδρος δεν έχει κανένα νόημα και κάνω γνωστικά τεστ σε όλη μου την καριέρα», δήλωσε.
«Η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας (AAN) συνιστά στους γιατρούς να αξιολογούν τις γνωστικές ικανότητες των ατόμων άνω των 65 ετών. Ο προσδιορισμός αυτός έγινε επειδή, όσο αυξάνεται η ηλικία, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα εμφάνισης διαταραχών», δήλωσε ο δρ Nasreddine στο BBC.
Μέχρι την ηλικία των 75 ετών, το 25% των ασθενών θα έχουν κάποια γνωστική διαταραχή, όπως προειδοποίησε.