Το ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε την χορήγηση αμνηστίας στον επικεφαλής των αυτονομιστών Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος παραμένει εξόριστος μετά την αποτυχημένη απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας το 2017 και το Δικαστήριο διατηρεί το ένταλμα σύλληψης εις βάρος του.

Ο δικαστής Πάμπλο Γιαένα «εξέδωσε σήμερα απόφαση με την οποία κήρυξε μη εφαρμόσιμη την χορήγηση αμνηστίας για το αδίκημα της υπεξαίρεσης στην υπόθεση ενάντια στον πρώην πρόεδρο της αυτόνομης κυβέρνησης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν», ανέφερε το δικαστήριο στην απόφασή του, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, διευκρινίζοντας ότι συνεπώς το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του παραμένει σε ισχύ.

Εντός τριών ημερών μετά την κοινοποίηση της απόφασης στα μέρη, μπορεί να ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης, ανέφερε το δικόγραφο.

Στις 30 Μαΐου, το ισπανικό κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο περί αμνηστίας των Καταλανών αυτονομιστών, το τίμημα που έπρεπε να πληρώσει ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες για να επιστρέψει στην εξουσία τον Νοέμβριο εξασφαλίζοντας την υποστήριξη των δύο καταλανικών αυτονομιστικών κομμάτων, τα οποία ζήτησαν την ψήφιση του νόμου ως αντάλλαγμα. Ο νόμος εκδόθηκε στις 11 Ιουνίου.

Διώκονται 400 άτομα

Στόχος των βουλευτών ήταν να αρχίσουν αμέσως τα δικαστήρια να ακυρώνουν εντάλματα σύλληψης εις βάρος αυτονομιστών που είχαν διαφύγει στο εξωτερικό και ότι αυτές οι ακυρώσεις θα παρέμεναν έγκυρες εν αναμονή της εξέτασης των προσφυγών που κατατέθηκαν κατά του νόμου, μια διαδικασία που ενδέχεται να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια.

Αλλά με περισσότερα από 400 άτομα να διώκονται ή να καταδικάζονται για αδικήματα που συνδέονται με την απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας το 2017 ή με τα γεγονότα που ακολούθησαν ή προηγήθηκαν, το έργο υπόσχεται να είναι δύσκολο για τα δικαστήρια, τα οποία πρέπει να αποφασίσουν κατά περίπτωση.

Αυτός ο νόμος επρόκειτο να επιτρέψει την επιστροφή των αυτονομιστών που εξακολουθούν να είναι εξόριστοι, πρώτα απ’ όλα του Πουτζντεμόν, προέδρου της καταλανικής περιφερειακής κυβέρνησης κατά τα γεγονότα του 2017, ο οποίος έκτοτε ζει εξόριστος στο Βέλγιο για να αποφύγει νομικές διαδικασίες εις βάρος του.

Οι κατηγορίες

Κατηγορούμενος για εγκλήματα υπεξαίρεσης, απείθειας και τρομοκρατίας, ο Πουτζντεμόν, εις βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τα γεγονότα του 2017, ήλπιζε να μπορέσει να επιστρέψει γρήγορα στην Ισπανία μετά τη δημοσίευση του νόμου.

Ο δικαστής Γιαένα θεώρησε ότι ο νόμος περί αμνηστίας ίσχυε πράγματι για το αδίκημα της απείθειας, αλλά ότι από την άλλη πλευρά, «οι συμπεριφορές» για τις οποίες κατηγορείται ο Πουτζντεμόν και δύο άλλοι αυτονομιστές «εφαρμόζονται πλήρως στις δύο εξαιρέσεις που προβλέπει ο νόμος» σχετικά με το αδίκημα της υπεξαίρεσης.

Συγκεκριμένα, ο δικαστής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχε επιθυμία εκ μέρους του Πουτζντεμόν να αποκομίσει προσωπικό όφελος, καθώς και αντίκτυπο στα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που καθιστά την αμνηστία ανεφάρμοστη, σύμφωνα με την κρίση του Δικαστηρίου.

Ως εκ τούτου, το ένταλμα σύλληψης «διατηρείται μόνο για το αδίκημα της υπεξαίρεσης, όχι για αυτό της απείθειας», σύμφωνα με το δικαστικό έγγραφο.

Το αδίκημα της τρομοκρατίας, με το οποίο κατηγορείται επίσης ο Πουτζντεμόν σε ξεχωριστή υπόθεση, δεν εξετάστηκε στην παρούσα απόφαση.

Πηγή: ΑΠΕ