Μετά την κάκιστη εικόνα του προέδρου Τζο Μπάιντεν, στο ντιμπέιτ με αντίπαλο τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ το βράδυ της Πέμπτης, υπήρξαν Δημοκρατικοί που αμφισβήτησαν ανοιχτά το αν θα μπορούσε να συνεχίσει ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ.

Υπάρχει μια διαδικασία για να γίνει η αντικατάστασή του, αλλά είναι πολύπλοκη. Τις απαντήσεις σχετικά με το πώς θα λειτουργούσε αυτό το ενδεχόμενο, έδωσε στο Reuters η Elaine Kamarck, ανώτερη συνεργάτιδα στο think tank Brookings Institution, μέλος της Δημοκρατικής Εθνικής Επιτροπής (DNC) και συγγραφέας του βιβλίου «Primary Politics» σχετικά με τη διαδικασία ανάδειξης προέδρων.

Η στήλη «explainers» του Reuters βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε συνεντεύξεις μαζί της.

Τζο Μπάιντεν - Ντόναλντ Τραμπ

Τι επιλογές έχουν οι Δημοκρατικοί;

Το Δημοκρατικό Κόμμα δεν είχε πραγματικό Σχέδιο Β για τον Μπάιντεν καθώς έλαβε την υποψηφιότητα ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο.

Δεν θα οριστεί επίσημα, παρά αργότερα αυτό το καλοκαίρι, επομένως υπάρχει ακόμη χρόνος για να γίνει μια αλλαγή και τα σενάρια που υπάρχουν είναι αρκετά.

Ο Μπάιντεν θα μπορούσε να παραιτηθεί, ή θα μπορούσε να αμφισβητηθεί από άλλους που προσπαθούν να κερδίσουν τους αντιπροσώπους που έχει συγκεντρώσει ή θα μπορούσε να αποσυρθεί μετά το συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο τον Αύγουστο, επιτρέποντας την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών να εκλέξει κάποιον που θα είναι υποψήφιος εναντίον του Τραμπ στη θέση του.

Τι ακολουθεί;

Αυτή τη στιγμή, η διαδικασία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον Μπάιντεν.

Με βάση τα σενάρια, θα πρέπει να συμφωνήσει να παραιτηθεί ή να αντιμετωπίσει έναν αμφισβητία, σε μία αργή διαδικασία, που θα προσπαθούσε να τον αναγκάσει να παραιτηθεί. Ωστόσο, μέχρι στιγμής ο Μπάιντεν δεν έχει δείξει ότι θέλει να κάνει πίσω και κανένας αντίπαλος δεν τον έχει αμφισβητήσει άμεσα.

Στην πραγματικότητα, ορισμένοι από τους κορυφαίους πιθανούς αντικαταστάτες του, η αντιπρόεδρος Kamala Harris και ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Gavin Newsom, τον υπερασπίστηκαν ένθερμα μετά το debate, αλλά προχωρώντας παράλληλα και σε συγκρίσεις μεταξύ του συγκροτημένου τρόπου ομιλίας τους και των χωρίς ειρμό τοποθετήσεων του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ απέναντι στον Τραμπ.

Τι θα συμβεί στην περίπτωση που παραιτηθεί ο Μπάιντεν;

Ο Μπάιντεν πέρασε τους τελευταίους μήνες συγκεντρώνοντας σχεδόν 4.000 Δημοκρατικούς αντιπροσώπους κερδίζοντας τις προκριματικές εκλογές σε πολιτείες και εδάφη των ΗΠΑ.

Αυτοί οι εκπρόσωποι κανονικά θα τον ψήφιζαν, αλλά οι κανόνες δεν τους δεσμεύουν ούτε τους αναγκάζουν να το κάνουν. Οι εκπρόσωποι μπορούν να ψηφίσουν με τη συνείδησή τους, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να ψηφίσουν κάποιον άλλο.

Εάν ο Μπάιντεν «απελευθερώσει» τους αντιπροσώπους του, θα μπορούσε να υπάρξει ανταγωνισμός μεταξύ άλλων Δημοκρατικών υποψηφίων, ώστε να προκύψει ένα νέος αντίπαλος του Τραμπ.

Τζο Μπάιντεν

Ποιος θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν;

Αρκετοί υποψήφιοι θα μπορούσαν να μπουν στη μάχη, αλλά δεν υπάρχει επικρατέστερος αντικαταστάτης.

Η αντιπρόεδρος Χάρις θα ήταν σχεδόν σίγουρα στην κορυφή της λίστας, αλλά είχε τα δικά της προβλήματα μετά από ένα δύσκολο ξεκίνημα στη δουλειά και τα χαμηλά ποσοστά των δημοσκοπήσεων. Το Σύνταγμα των ΗΠΑ υπαγορεύει ότι ο αντιπρόεδρος γίνεται πρόεδρος εάν ο πρόεδρος πεθάνει ή δεν είναι ικανός να ασκήσει τα καθήκοντά του, αλλά δεν μπορεί να επηρεάσει μια διακομματική διαδικασία για την επιλογή ενός υποψηφίου.

Άλλοι πιθανοί αντικαταστάτες είναι ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Νιούσομ, ο κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ, ο κυβερνήτης του Κεντάκι, Άντι Μπέσιαρ και ο κυβερνήτης του Ιλινόις.

Πώς θα μπορούσε να επιλεγεί νέος υποψήφιος;

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να λάβουν υπογραφές από 600 αντιπροσώπους της Συνέλευσης για να οριστούν. Αναμένεται να υπάρχουν περίπου 4.672 εκπρόσωποι το 2024, συμπεριλαμβανομένων 3.933 δεσμευμένων αντιπροσώπων και 739 αυτόματων ή υπερεκπροσώπων, σύμφωνα με το Ballotpedia.

Εάν κάποιος δεν λάβει την πλειοψηφία των αντιπροσώπων, τότε θα υπάρξει μια «συνέλευση με μεσολάβηση» στην οποία οι εκπρόσωποι ενεργούν ελεύθερα και διαπραγματεύονται με την ηγεσία του κόμματος για να βρουν έναν υποψήφιο.

Θα θεσπιστούν κανόνες και θα πραγματοποιούνται ονομαστικές ψηφοφορίες για τα ονόματα που θα υποβάλλουν υποψηφιότητα.

Μπορεί να χρειαστούν αρκετοί γύροι ψηφοφοριών για να συγκεντρώσει κάποιος την πλειοψηφία και να γίνει υποψήφιος. Το τελευταίο συνέδριο με μεσολάβηση έγινε όταν οι Δημοκρατικοί απέτυχαν να αναδείξουν υποψήφιο στην πρώτη ψηφοφορία το μακρινό 1952.

Τι συμβαίνει αν ο Μπάιντεν αποσυρθεί μετά το συνέδριο;

Εάν ο Μπάιντεν παραιτηθεί μετά το συνέδριο του Αυγούστου, τα 435 μέλη της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών θα επιλέξουν νέο υποψήφιο. Τα μέλη θα συναντηθούν σε ειδική συνεδρίαση για να επιλέξουν έναν υποψήφιο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζο Μπάιντεν

Ποια είναι αυτά τα 435 μέλη των Δημοκρατικών (DNC)

Χωρίζονται εξίσου μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς και σε διάφορες εκλογικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών της εργασίας, των εκπροσώπων LGBTQ και των φυλετικών μειονοτήτων. Από το σύνολο, οι 75 διορίζονται συνολικά από την προεδρία, ενώ οι υπόλοιποι εκλέγονται στις αντίστοιχες πολιτείες τους.

Ποιος θα μπορούσε να προτείνει μια εναλλακτική σε αυτή την περίπτωση;

Για να ορίσει ένας υποψήφιος και να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν στο ψηφοδέλτιο, θα πρέπει να έχει την υποστήριξη ενός ελάχιστου αριθμού μελών του DNC, ίσως περίπου 60 ατόμων, αν και ο ακριβής αριθμός θα καθοριζόταν από την επιτροπή κανόνων του DNC, η οποία θα όριζε τους κανόνες για τη διαδικασία πριν ξεκινήσουν.

Πιθανότατα, θα υπήρχαν ομιλίες υποψηφιοτήτων και ομιλίες για τη δήλωση υποστήριξης. Θα μπορούσαν να προταθούν πολλοί υποψήφιοι και στη συνέχεια η λίστα να μειωθεί.

Πώς θα καταμετρηθούν οι ψήφοι;

Το DNC πιθανότατα θα πραγματοποιήσει τη συνεδρίασή του στην Ουάσιγκτον και οι ψήφοι θα καταμετρηθούν εκεί. Τα ψηφοδέλτια ήταν κωδικοποιημένα και θα συγκεντρώνονταν με φυσική παρουσία. Εάν η ψηφοφορία γινόταν πολύ κοντά στην ημέρα των εκλογών στις 5 Νοεμβρίου, και δεν ήταν δυνατή η φυσική παρουσία, τότε πιθανότατα θα γινόταν ηλεκτρονικά.