Καταστροφικό χαρακτηρίζεται το ντιμπέιτ του Τζο Μπάιντεν με τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο πρώτος θεωρείται ο μεγάλος χαμένος της βραδιάς, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη φημολογία για αντικατάστασή του πριν τις αμερικανικές εκλογές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian ο Μπάιντεν κέρδισε τις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών φέτος, αλλά δεν έγινε επίσημα υποψήφιος του κόμματος για την προεδρία. Αντιθέτως, πρέπει να επικυρωθεί η υποψηφιότητά του στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών το 2024 στο Σικάγο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως τις 22 Αυγούστου.

Δεν υπάρχει επίσημος μηχανισμός για την αντικατάστασή του ως επικρατέστερου υποψηφίου και μια τέτοια κίνηση θα ήταν η πρώτη φορά που ένα αμερικανικό πολιτικό κόμμα θα επιχειρούσε να το κάνει στη σύγχρονη εποχή. Στην πραγματικότητα, η μόνη επιλογή θα ήταν να συμφωνήσει ο Μπάιντεν να αποχωρήσει και να επιτρέψει στους αντιπροσώπους που κέρδισε στις προκριματικές εκλογές – οι οποίοι ψηφίζουν για την ανάδειξη υποψηφίου στο συνέδριο του Σικάγο – να επιλέξουν κάποιον άλλο.

Δεν υπάρχει νομική υποχρέωση για τους αντιπροσώπους να ψηφίσουν το πρόσωπο που κέρδισε στις προκριματικές εκλογές, αλλά τους ζητείται να ψηφίσουν με τρόπο που «κατά καλή συνείδηση αντανακλά τα αισθήματα εκείνων που τους εξέλεξαν».

Τζο Μπάιντεν

Εάν ο Μπάιντεν αποχωρήσει, μπορεί να προσπαθήσει να ορίσει κάποιον – πιθανότατα την αντιπρόεδρό του, Καμάλα Χάρις – ως τον υποψήφιο που προτιμά, κάτι που θα είχε κάποια βαρύτητα για τους αντιπροσώπους, αλλά δεν θα ήταν δεσμευτικό.

Εάν ένας υποψήφιος επιλεγεί στο συνέδριο του Σικάγο, αυτό θα μετατρέψει αυτό που είναι συμβατικά ένα εξαιρετικά χορογραφημένο γεγονός, όπου ένα κόμμα παρουσιάζει τον υποψήφιό του στο κοινό επί αρκετές ημέρες, σε ένα πολύ πιο ευμετάβλητο ανοιχτό ή αμφισβητούμενο συνέδριο – κάτι σπάνιο στη σύγχρονη πολιτική των ΗΠΑ. Περίπου 700 στελέχη του κόμματος, τα οποία μπορεί να μην είναι ενωμένα, θα έχουν την επιλογή να επιλέξουν έναν νέο υποψήφιο. Στη συνέχεια, θα έχουν μόνο τρεις μήνες για να ενωθούν πίσω από αυτόν και να κάνουν προεκλογική εκστρατεία γι’ αυτόν πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ακολουθούν οι πιθανοί αντικαταστάτες του Τζο Μπάιντεν:

Καμάλα Χάρις

Η πιο προφανής επιλογή θα ήταν ο αντιπρόεδρος του Μπάιντεν. Έχει επικριθεί ευρέως επειδή δεν έχει χαράξει τον δικό της ρόλο στην κυβέρνηση Μπάιντεν και έχει χαμηλά ποσοστά δημοσκοπικής αποδοχής, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα δυσκολευόταν να αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ στο φως της προεκλογικής εκστρατείας.

Η 59χρονη υποστήριζε τον Μπάιντεν μετά το ντιμπέιτ, αλλά μπορεί να είναι το πιο εύκολο για το κόμμα να την τοποθετήσει ως αντικαταστάτη. Επιπλέον, αν ο Μπάιντεν επιλέξει να παραιτηθεί τώρα, η Χάρις θα γίνει αυτομάτως πρόεδρος.

Gavin Newsom

Ο 56χρονος κυβερνήτης της Καλιφόρνιας βρισκόταν στην αίθουσα περιστροφής το βράδυ της Πέμπτης, μειώνοντας κάθε εναλλακτική λύση για τον Μπάιντεν ως υποψήφιο, λέγοντας ότι πρόκειται για «παράλογες εικασίες».

Είχε πέρυσι ένα ντιμπέιτ σε ώρα αιχμής με τον κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, το οποίο θα μπορούσε να είναι μια προεδρική αναμέτρηση του μέλλοντος, και έχει δώσει έμφαση στην υποστήριξη των Δημοκρατικών σε εκλογές μακριά από την πολιτεία του, η οποία έμοιαζε, κατά καιρούς, με μια σκιώδη εκστρατεία για τον Λευκό Οίκο.

J B Pritzker

Ο 59χρονος κυβερνήτης του Ιλινόις θα ήταν μια από τις πιο πλούσιες πιθανές επιλογές. Θα μπορεί να προβάλλει τα διαπιστευτήριά του ότι έχει κωδικοποιήσει το δικαίωμα στην άμβλωση στο Ιλινόις και ότι το έχει ανακηρύξει «πολιτεία-άσυλο» για τις γυναίκες που αναζητούν αμβλώσεις. Έχει επίσης επιδείξει σθεναρή στάση όσον αφορά τον έλεγχο της οπλοκατοχής και έχει νομιμοποιήσει τη μαριχουάνα για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Gretchen Whitmer

Η κυβερνήτης του Μίσιγκαν, 52 ετών, βρισκόταν στη λίστα των υποψήφιων αντιπροέδρων του Μπάιντεν για το 2020 και η ισχυρή παρουσία του Δημοκρατικού Κόμματος στις ενδιάμεσες εκλογές αποδόθηκε εν μέρει στην κυβερνητική της θητεία. Έχει ταχθεί υπέρ αυστηρότερων νόμων περί όπλων, της κατάργησης των απαγορεύσεων των αμβλώσεων και της υποστήριξης της καθολικής προσχολικής εκπαίδευσης.

Sherrod Brown

Ο 71χρονος θα ήταν ο γηραιότερος από τους εναλλακτικούς υποψήφιους, αλλά εξακολουθεί να είναι επτά χρόνια νεότερος από τον Τραμπ. Θεωρήθηκε έκπληξη όταν δεν είχε κάνει κλίση για το χρίσμα των Δημοκρατικών για το 2020, λέγοντας τότε ότι η παραμονή του ως γερουσιαστής του Οχάιο ήταν «το καλύτερο μέρος για να δώσω αυτόν τον αγώνα» για λογαριασμό των εργαζομένων. Ισχυρή φωνή για τα εργασιακά δικαιώματα και την προστασία, έχει επίσης μιλήσει υπερασπιζόμενος την εξωσωματική γονιμοποίηση και τις αμβλώσεις.

Dean Phillips

Υποψήφιος κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών των Δημοκρατικών νωρίτερα φέτος, βρήκε κάποιους υποστηρικτές, αλλά απέτυχε να προσελκύσει το ευρύτερο κόμμα, χωρίς να κερδίσει κανέναν διαγωνισμό, και έτσι είναι απίθανο να αποτελέσει παράγοντα αν ο Μπάιντεν παραιτηθεί.