Αντίστροφα μετράει ο χρόνος στη Γαλλία για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, με τη Μαρίν Λεπέν να εμφανίζεται ως φαβορί στις δημοσκοπήσεις, ενώ αναμένεται να παρατηρηθεί συμμετοχή ρεκόρ.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 06.00 το πρωί της Κυριακής (30/6), ενώ η συμμετοχή αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 63% και 65%, κάτι που είχε να συμβεί από το 1997

Επίσης, η ΕΡΤ ανέφερε πως οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν με σημαντικό προβάδισμα.

Το Associated Press σε άρθρο για τις γαλλικές εκλογές, σημείωσε πως το γαλλικό σύστημα είναι πολύπλοκο και δεν είναι ανάλογο της εθνικής υποστήριξης προς ένα κόμμα.

Συγκεκριμένα, οι νομοθέτες εκλέγονται ανά περιφέρεια. Έτσι, ένας υποψήφιος βουλευτής απαιτεί πάνω από το 50% των ψήφων για να εκλεγεί. Σε αντίθετη περίπτωση, οι δύο πρώτοι υποψήφιοι, μαζί με οποιονδήποτε άλλον που κέρδισε την υποστήριξη άνω του 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, προχωρούν σε δεύτερο γύρο.

Ακόμη, σε ορισμένες περιπτώσεις, τρία ή τέσσερα άτομα φτάνουν στον δεύτερο γύρο, αν και κάποιοι μπορεί να κάνουν στην άκρη για να βελτιώσουν τις πιθανότητες ενός άλλου υποψηφίου – μια τακτική που χρησιμοποιήθηκε συχνά στο παρελθόν για να εμποδίσει τους ακροδεξιούς υποψηφίους.

Οι βασικοί ηγέτες των κομμάτων αναμένεται να παρουσιάσουν τη στρατηγική τους μεταξύ των δύο γύρων. Αυτό καθιστά το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου εξαιρετικά αβέβαιο και εξαρτάται από τους πολιτικούς ελιγμούς και την αντίδραση των ψηφοφόρων.