Το φαινόμενο «συγκατοίκησης» φαίνεται ότι θα έχουμε στη Γαλλία, αν ο Εμανουέλ Μακρόν παραμείνει πρόεδρος χάνοντας τις βουλευτικές εκλογές από τη Μαρίν Λεπέν, γεγονός που φοβίσει την Ευρώπη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, οι Βρυξέλλες φοβούνται καταστροφικές συνέπειες για το κύρος της Γαλλίας. Παράλληλα, οι προσπάθειες να συγκρατηθεί το υψηλό χρέος της χώρας ή να ενισχυθεί η υποστήριξη προς την Ουκρανία, επίσης, θα γίνουν δυσκολότερες αν μια ακροδεξιά κυβέρνηση συγκρούεται για την πρωτοκαθεδρία με τον Μακρόν.

Ως ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία ανάφλεξης μεταξύ του προέδρου και μιας πιθανής ακροδεξιάς κυβέρνησης, είναι ο τομέας της άμυνας. Ο Γάλλος πρόεδρος θεωρείται γενικά ότι έχει αποκλειστικές εξουσίες επί της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής, τομείς που θεωρούνται «domaine réservé» του προέδρου.

Ωστόσο, η πραγματικότητα δεν είναι τόσο απλή. Δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να συμφωνηθεί στο κοινοβούλιο, τυχόν νέα αμυντικά κονδύλια ή πρόσθετες γαλλικές συνεισφορές στην Ουκρανία θα μπορούσαν να μπλοκαριστούν στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Στις Βρυξέλλες επικρατεί ήδη έντονος φόβος ότι ένα γαλλικό κοινοβούλιο στο οποίο θα κυριαρχούν λαϊκιστές της δεξιάς και της αριστεράς θα μπορούσε να σαμποτάρει τα αμυντικά σχέδια της ΕΕ και την υποστήριξή της προς την Ουκρανία.

Επίσης, τα πενιχρά οικονομικά της χώρας θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν κίνδυνο για την ευρωζώνη – κάτι που δύσκολα θα βοηθηθεί από τις εντάσεις στην κορυφή του Παρισιού.

Με μια ανησυχητικά υψηλή αναλογία χρέους άνω του 110% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ο Μακρόν προσπαθεί να δώσει έναν τόνο ισορροπίας για να κατευνάσει τις αγορές και να τις πείσει ότι θα διατηρήσει τα οικονομικά της χώρας σε βιώσιμη πορεία.

Εντούτοις, τα ακροδεξιά σχέδια για την ανάκληση της εξαιρετικά αντιδημοφιλούς συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Μακρόν και τη μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 από τα 64 έτη, κινδυνεύουν να ρίξουν τη Γαλλία χιλιόμετρα μακριά από αυτό το μονοπάτι και επικίνδυνα κοντά στον γκρεμό, σημειώνει το Politico.