Τεράστιο θόρυβο έχει προκαλέσει το πρώτο ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων προέδρων Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν, με τα διεθνή ΜΜΕ να επιχειρούν τις πρώτες αναλύσεις σχετικά με τα όσα διημείφθησαν σ’ αυτή την πρώτη τηλεμαχία.

«Τόσο πολλά σημαντικά θέματα κρίνονται στις Προεδρικές Εκλογές του 2024: Εξωτερική πολιτική, αναπαραγωγικά δικαιώματα, μετανάστευση, το μέλλον της αμερικανικής Δημοκρατίας. Όμως μετά το τέλος του πρώτου ντιμπέιτ μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ, ένα είναι το θέμα που μονοπωλεί τις συζητήσεις: Η εμφάνιση του Τζο Μπάιντεν.

Η σκέψη πίσω από την επιλογή του Τζο Μπάιντεν να αποδεχτεί τόσο νωρίς ένα ντιμπέιτ, ήταν μερικώς ώστε να κάμψει τις αντιδράσεις σχετικά με την ηλικία του. Αντίθετα, με την εμφάνισή του τις τροφοδότησε ακόμα περισσότερο. Τα περισσότερα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι μεταξύ των Δημοκρατικών μετά το τέλος του ντιμπέιτ, επικράτησε πανικός. ΜΜΕ μεγάλης κυκλοφορίας έγραφαν πως «πάλευε για να ανταπεξέλθει» και πως εμφανίστηκε «να τρέμει».

Ο Μπάιντεν είναι ο γηραιότερος πρόεδρος της ιστορίας, ενώ οι Δημοκρατικοί προσπαθούν καιρό τώρα να υπερβάλλουν σχετικά μιλώντας για «γέρο». Ο Μπάιντεν μιλούσε πολύ σιγά, οι απαντήσεις του συχνά ήταν μπερδεμένες, ενώ ακόμα και όταν οι ατάκες του ήταν αξιοπρεπείς υποσκάπτονταν από τον τρόπο εκφοράς του.

Πηγές που επικαλείται το NBC φέρεται να δήλωσαν στη μέση της συζήτησης πως ο Μπάιντεν ταλαιπωρείται από κρυολόγημα, υπονοώντας ότι η κακή του εμφάνιση οφείλονταν σε αυτό. Είτε αυτό αληθεύει, είτε όχι, υπάρχει ο κίνδυνος οι ψηφοφόροι να αποφασίσουν αφού τον παρακολούθησαν πως απλά δεν είναι έτοιμος για τη δουλειά που επιχειρεί να διατηρήσει.

Σε τελική ανάλυση, αυτή ήταν η πρώτη εμφάνιση του Μπάιντεν εδώ και καιρό σε συγκρουσιακό περιβάλλον και είναι πανθομολογούμενο πως δεν τα πήγε καλά. Από την άλλη, η απόδοση του Τραμπ δεν είχε μεγάλα λάθη. Είπε παράλογα και αναληθή πράγματα, μπερδεύτηκε και έχασε τον ειρμό της σκέψης του. Αλλά το έκανε πιο δυναμικά! Ήταν τυπικός Τραμπ. Κανείς δεν εξεπλάγη από όσα είπε ή από το πώς τα είπε».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος «σε ένα επίπεδο, όλα τα παραπάνω είναι τόσο ρηχά και επιφανειακά που νιώθω κάπως αμήχανα που τα έγραψα. Η πολιτική πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από την κριτική και το συναίσθημα που προκαλεί σε κάποιον μια τηλεοπτική εμφάνιση. Αφορά σημαντικά ζητήματα που θα επηρεάσουν τις ζωές εκατομμυρίων.

Δυστυχώς, το θέμα φαίνεται να αφορά μερικούς αμφιταλαντευόμενους ψηφοφόρους που πιθανότατα θα κρίνουν τις εκλογές του 2024. Οι Δημοκρατικοί θεωρούν πως έχουν τα επιχειρήματα απέναντι στον Τραμπ, όμως ανησυχούν ότι ο Μπάιντεν δεν μπορεί να τα εκφέρει. Η συζήτηση που αναβίωσε λοιπόν μετά το ντιμπέιτ είναι το κατά πόσο ο Μπάιντεν πρέπει να μείνει στην κούρσα για την προεδρία ή το κόμμα έχει κι άλλες επιλογές. Η παραδοχή αυτή δημιουργεί μια σειρά από συμπεράσματα σχετικά με τους ηττημένους και τους νικητές του ντιμπέιτ.

Ηττημένος: Τζο Μπάιντεν

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάπτυξη του θέματος. Αν το ντιμπέιτ τελειώσει με το κόμμα σου να συζητά αν πρέπει να αποσυρθείς από την κούρσα, είναι σαφές ότι έχασες. Το «ηλικιακό ζήτημα» του Μπάιντεν, είναι στην πραγματικότητα μια σύγχυση ξεχωριστών θεμάτων. Το επιχείρημα των Ρεπουμπλικάνων για τα γεράματα του Μπάιντεν είναι υπερβολικό. Υπάρχει ο προβληματισμός για το αν η υγεία του θα αντέξει και τη δεύτερη θητεία. Ή εκείνοι σχετικά με την ικανότητα λήψης αποφάσεων, αν και είναι δύσκολο να βρει κανείς μια απόφαση της θητείας του που δεν θα έπαιρνε όντως νεότερος.

Υπάρχει όμως και ένας μεγαλύτερος προβληματισμός που καλείται να διαγράψει ο Μπάιντεν: Ότι απέτυχε να εμφανιστεί ικανός στο ρόλο του προέδρου ή του υποψηφίου προέδρου. Ότι έχει αποτύχει συνολικά στο να εμφανίζεται να έχει τον έλεγχο, στον δυναμισμό ή στην ικανότητά του να χειρίζεται ερωτήσεις. Για τους περισσότερους Δημοκρατικούς, η ανησυχία για την ηλικία του Μπάιντεν είναι μετά – ανησυχία. Αφορά στο τι θα σκεφτούν οι αμφιταλαντευόμενοι ψηφοφόροι σχετικά με την ηλικία του Μπάιντεν.

Νικητής: Ντόναλντ Τραμπ

Εκ των πραγμάτων, σε μια μάχη για δύο, εκείνος που δεν έχασε έχει κερδίσει. Ο Τραμπ κέρδισε το ντιμπέιτ εξαιτίας της αδυναμίας του Μπάιντεν. Όμως η εμφάνισή του δεν ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή.

Ως συνήθως, είπε ψέματα, είπε απίθανα πράγματα και απέφυγε ερωτήσεις. Παράλληλα έχασε και ευκαιρίες: Ο Μπάιντεν έκανε τόσα λάθη που ένας πιο πειθαρχημένος και με μεγαλύτερη κατανόηση των πραγμάτων υποψήφιος των Ρεμπουμπλικάνων θα μπορούσε να τον ντροπιάσει πολύ περισσότερο. Για παράδειγμα θα μπορούσε να του απευθύνει περισσότερες ερωτήσεις και να τον εκθέσει πραγματικά.

Ο Τραμπ κέρδισε και από την απουσία αναφορών στην προσπάθειά του να κλέψει τις εκλογές του 2020 και στην πρόσφατη καταδίκη του. Και πιθανότατα ο τρόπος με τον οποίο κέρδισε περισσότερο ήταν το γεγονός πως το ντιμπέιτ φάνηκε να τον κανονικοποιεί. Η επίθεσή του στην αμερικανική δημοκρατία, ήταν ένα θέματα από τα πολλά και όχι το κυρίαρχο.

Χαμένος: Τα σημαντικά θέματα

Δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα πιθανό με αυτούς τους δύο υποψηφίους στη σκηνή να φωτιστούν θέματα και να γίνει ανταλλαγή απόψεων για πραγματικά θέματα. Κάθε συζήτηση μεταξύ τους καταλήγει σε έναν διαγωνισμό λασπολογίας.

Ακόμα κι έτσι όμως, για όποιον ενδιαφέρεται για τα πραγματικά ζητήματα, η συζήτηση ήταν πραγματικά αποκρουστική. Σε ό,τι αφορά τις αμβλώσεις ο Τραμπ κατηγόρησε τον Μπάιντεν ότι θέλει «να σκοτώνει 9 μηνών έμβρυα» ενώ ο τελευταίος πάλευε να εξηγήσει το πλαίσιο του νόμου Roe vs Wade. Για την κλιματική αλλαγή, ο Τραμπ καυχιόταν πως όσα ήταν πρόεδρος η χώρα είχε… καθαρό αέρα. Στην Οικονομία, ο Μπάιντεν ισχυρίζονταν ότι ο Τραμπ την κατέστρεψε το 2020 και εκείνος πως ο Μπάιντεν προκάλεσε μόνο πληθωρισμό και έφτιαξε δουλειές μόνο για μετανάστες. Το ναδίρ της συζήτησης αποτέλεσε δίχως άλλο η ανούσια στιχομυθία των δύο υποψηφίων σχετικά με την ικανότητα τους στο γκολφ.

Νικητής: Κάμαλα Χάρις

Τον περασμένο Μάρτιο, η ετήσια ομιλία του προέδρου στο Κογκρέσο, είχε προκαλέσει ανησυχία στους Δημοκρατία σχετικά με το κατά πόσο ο Τζο Μπάιντεν ήταν έτοιμος για μια ακόμα καμπάνια. Το ντιμπέιτ αναθέρμανε τη συγκεκριμένη συζήτηση. Θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να προσδιοριστεί πόση ζημιά έχει γίνει στο προφίλ του Μπάιντεν. Παρόλα αυτά, οι πιθανότητες η Κάμαλα Χάρις να καταλήψει με το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις εκλογές του 2024, είναι αρκετά περισσότερες μετά το ντιμπέιτ.

Το Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, πραγματοποιείται στο τέλος του Αυγούστου. Ο Μπάιντεν έχει κερδίσει τις προκριματικές εκλογές και έχει τους περισσότερους Δημοκρατικούς να δηλώνουν πίστη στο όνομά του, οπότε θα ήταν δύσκολο να εκδιωχθεί από την κούρσα χωρίς τη θέλησή του. Αν όμως οι μεγάλοι «παίκτες» του Δημοκρατικού Κόμματος απαιτήσουν να κάνει στην άκρη – και εκείνος τους ακούσει – τότε η Κάμαλα Χάρις είναι η προφανής επιλογή.

Αμφιβολίες υπάρχουν και για εκείνη μέσα στο κόμμα σχετικά με το κατά πόσο έχει την πολιτική δύναμη να ανταπεξέλθει. Αν όμως οι Δημοκρατικοί καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι τα προβλήματα του Μπάιντεν είναι αξεπέραστα τότε είναι πιθανό να ρισκάρουν με την Κάμαλα. Μέχρι στιγμής πάντως η απόσυρση του Μπάιντεν δεν μοιάζει πιθανή. Λιγότερο απίθανη όμως από χθες».

ΠΗΓΗ: Vox