Οι έξι ηγέτες της ΕΕ που διαπραγματεύονται τις κορυφαίες θέσεις του μπλοκ συμφώνησαν ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Αντόνιο Κόστα και ο Κάγια Κάλλας θα πρέπει να λάβουν τις πιο υψηλόβαθμες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την υπηρεσία εξωτερικής πολιτικής, σύμφωνα με πέντε αξιωματούχους της ΕΕ, που μίλησαν στο Politico.

Οι έξι διαπραγματευτές είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ (για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς (για τους σοσιαλιστές) και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε (για τους φιλελεύθερους).

Το επόμενο βήμα θα είναι η συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, κατά την οποία τα τρία ονόματα θα παρουσιαστούν στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων προς έγκριση.

Ένας από τους αξιωματούχους, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι «στην Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι δεν άρεσε που δεν συμμετείχε (και πάλι) στη διαπραγμάτευση, καθώς η πολιτική της ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πλέον η τρίτη μεγαλύτερη μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου».

Η Μελόνι δεν συμμετείχε στη συζήτηση της Τρίτης, ένας όρος που έθεσαν οι ομάδες των φιλελευθέρων και της κεντροαριστεράς, οι οποίες είχαν ορκιστεί να μην υποστηρίξουν τη φον ντερ Λάιεν εάν αυτή έκανε συμφωνίες με την Ιταλίδα ηγέτιδα.

Παρόλα αυτά, η Ιταλία είναι πιθανό να λάβει ένα πολύ υψηλόβαθμο χαρτοφυλάκιο στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε: «Τώρα που συμφωνούν, αυτό [θα περάσει] εύκολα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Ωστόσο, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την είδηση που έγινε γνωστή την Τρίτη, ότι η συμφωνία που έκανε το ΕΛΚ «με τους αριστερούς και τους φιλελεύθερους είναι αντίθετη με όλα όσα βασίστηκε η ΕΕ. Αντί για ενσωμάτωση, σπέρνει τους σπόρους της διαίρεσης. Οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ θα πρέπει να εκπροσωπούν κάθε κράτος μέλος, όχι μόνο τους αριστερούς και τους φιλελεύθερους!”».