Το φετινό καλοκαίρι έχει μπει με… το αριστερό, με τους ειδικούς να κρούουν ήδη τον κώδωνα για ένα από τα θερμότερα καλοκαίρια των τελευταίων ετών.

Πολλά μέρη του κόσμου βιώνουν θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου, με τους μετεωρολόγους να λένε ότι αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Σύμφωνα με τον Chris Fawkes του BBC Weather, αυτοί οι καύσωνες είναι «το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής».

Η ακραία ζέστη μπορεί να αποβεί θανατηφόρα – 30.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον ευρωπαϊκό καύσωνα του 2003 – αλλά τέτοιες υψηλές θερμοκρασίες για παρατεταμένη περίοδο μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο πυρκαγιών, οι οποίες έχουν ήδη ξεσπάσει σε περιοχές της Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ αλλά και στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα και γενικά η νοτιοανατολική Ευρώπη, η Βόρεια Αμερική, η νότια και ανατολική Ασία βιώνουν σήμερα ακραίες θερμοκρασίες.

Ελλάδα

Η Ελλάδα μετρά ήδη κάποιους θανάτους κατά τη διάρκεια του πρωιμότερου καύσωνα που έχει καταγραφεί στη χώρα, αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα.

Αρκετοί τουρίστες έχασαν τη ζωή τους από την ακραία ζέστη – μεταξύ των οποίων και ο Βρετανός παρουσιαστής, Μάικλ Μόσλεϊ.

Οι ελληνικές αρχές προχώρησαν στο κλείσιμο της Ακρόπολης στην Αθήνα, ενώ τα σχολεία έκλεισαν για κάποιες μέρες ενώ ήδη άρχισε η μάχη με τις φωτιές.

Αν και στην Ελλάδα σημειώνονται υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι μετεωρολόγοι λένε ότι οι άνεμοι από τη Βόρεια Αφρική ανεβάζουν τη θερμοκρασία.

Βόρεια Αμερική

Περίπου ένας στους πέντε Αμερικανούς – περισσότεροι δηλαδή από 70 εκατομμύρια άνθρωποι – λαμβάνουν προειδοποιήσεις για υπερβολικές θερμοκρασίες.

Προειδοποιήσεις είναι σε ισχύ και σε τέσσερις καναδικές επαρχίες – το New Brunswick, τη Νέα Σκωτία, το Οντάριο και το Κεμπέκ.

Αμερικανοί μετεωρολόγοι λένε ότι οι θερμοκρασίες μπορεί να ξεπεράσουν τους 38 βαθμούς Κελσίου κατά το δεύτερο μισό της εβδομάδας.

Ινδία

Η βόρεια Ινδία βιώνει ένα κύμα καύσωνα που διαρκεί εβδομάδες, με θερμοκρασίες 44 – 45 βαθμούς Κελσίου.

Η παρατεταμένη ζέστη έχει οδηγήσει σε ρεκόρ κατανάλωσης ρεύματος, με αποτέλεσμα να σημειωθούν διακοπές ρεύματος στο Δελχί τη Δευτέρα. Η παροχή νερού έχει επίσης επηρεαστεί.

Δεκάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη ζέστη από τότε που ξεκίνησε το καλοκαίρι στην Ινδία, τον Μάρτιο, με 50 να πεθαίνουν μέσα σε ένα τριήμερο νωρίτερα αυτόν τον μήνα στα κρατίδια Ούταρ Πραντές και Οντίσα.

Τα καλοκαίρια στην Ινδία είναι συνήθως ζεστά και υγρά, αλλά φέτος η ζέστη ήταν αφόρητη με μεγαλύτερους, εντονότερους και συχνότερους καύσωνες.

Σαουδική Αραβία

Η ακραία ζέστη στη Σαουδική Αραβία ευθύνεται για το θάνατο πολλών μουσουλμάνων προσκυνητών στη Μέκκα.

Σύμφωνα με αναφορές του ειδησεογραφικού πρακτορείου AFP, τις οποίες δεν έχει επιβεβαιώσει το BBC, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια του ετήσιου προσκυνήματος Χατζ.

Ενώ έχουν υπάρξει και στο παρελθόν θάνατοι στο Χατζ λόγω συνήθως φωτιών, το εθνικό μετεωρολογικό κέντρο της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε ότι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η θερμοκρασία στο Μεγάλο Τζαμί στη Μέκκα έφτασε τους 52 βαθμούς Κελσίου.

Σαουδάραβες αξιωματούχοι μοιράζουν νερά στους προσκυνητές και συμβουλεύουν τους πολίτες να αποφεύγουν να βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας μεταξύ 10:00 και 16:00.