Η Ρωσία υπέβαλε ιδέες στις ΗΠΑ για μια ανταλλαγή κρατουμένων, και αναμένει τώρα απαντήσεις, δηλώνει ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται καθώς η δίκη του Αμερικανού δημοσιογράφου Έβαν Γκέρσκοβιτς, ο οποίος κρατείται στη Ρωσία εδώ και πάνω από έναν χρόνο, αναμένεται να ξεκινήσει στις 26 Ιουνίου. Η Μόσχα τον παρουσιάζει ως κατάσκοπο για λογαριασμό της CIA.

Η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή των ΗΠΑ και εμείς περιμένουμε να απαντήσουν στις ιδέες που τους παρουσιάστηκαν, δήλωσε ο Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε να διευκρινίσει περαιτέρω σχετικά με τη ρωσική πρόταση, αλλά διαβεβαίωσε ότι οι αμερικανικές αρχές έχουν ενημερωθεί ενδελεχώς.

Καταλαβαίνω αν κάτι σε αυτές τις ιδέες δεν ταιριάζει στους Αμερικανούς. Πρόβλημά τους. Εμείς κρίνουμε ότι η προσέγγισή μας είναι πλήρως αιτιολογημένη, λογική και ισορροπημένη, σημείωσε ο Ριαμπκόφ.

Η Ουάσινγκτον έχει στόχο την απελευθέρωση του Έβαν Γκέρσκοβιτς, του δημοσιογράφου της Wall Street Journal που είχε εργαστεί στο γραφείο του AFP στη Μόσχα, κινδυνεύει με την επιβολή ποινής κάθειρξης 20 ετών, καθώς κατηγορείται ότι συνέλεξε για λογαριασμό της CIA πληροφορίες για την Ουραλβαγκονζαβόντ, τη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής εξοπλισμών της Ρωσίας.

Η οικογένειά του, ο εργοδότης του και η χώρα του δημοσιογράφου, ο οποίος συνελήφθη εν μέσω ρεπορτάζ που έκανε τον Μάρτιο του 2023 στην Γεκατερίνμπουργκ, απορρίπτουν τις κατηγορίες αυτές, τις οποίες δεν έχει τεκμηριώσει ποτέ η Μόσχα, καθώς η υπόθεση έχει χαρακτηριστεί στο σύνολό της απόρρητη.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ήδη πει πως διεξάγονταν διαπραγματεύσεις για ανταλλαγή κρατουμένων και είχε αφήσει να εννοηθεί ότι αποσκοπούσαν στην απελευθέρωση του Βαντίμ Κρασίκοφ, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη στη Γερμανία για τη δολοφονία το 2019 στο Βερολίνο, για λογαριασμό της Μόσχας, πρώην διοικητή στον πόλεμο της Τσετσενίας.

Οι προσπάθειες για μια συμφωνία για ανταλλαγή κρατουμένων ενδέχεται ωστόσο να έχουν πάρει πιο περίπλοκη τροπή μετά τον θάνατο στη φυλακή του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος, σύμφωνα με το περιβάλλον του, αποτελούσε επίσης μέρος σχεδίου ανταλλαγής κρατουμένων που τελούσε υπό διαπραγμάτευση.

Αρκετοί Αμερικανοί κρατούνται στις φυλακές της Ρωσίας, κυρίως ο Πολ Γουίλαν, Αμερικανός πρώην στρατιωτικός, ο οποίος συνελήφθη το 2018 και καταδικάστηκε στη συνέχεια σε κάθειρξη 16 ετών για κατασκοπεία.