Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, άρχισαν την Τετάρτη επίσημες εκδηλώσεις στην πλατεία Κιμ Ιλ Σουνγκ στην Πιονγκγιάνγκ, ανέφεραν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, καθώς οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να αναπτύξουν περαιτέρω τους δεσμούς των εθνών τους.
Ο Κιμ αγκάλιασε τον Πούτιν κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Πιονγκγιάνγκ για μια σπάνια επίσκεψη τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης και μοιράστηκε «ενδόμυχες σκέψεις» καθώς οι ηγέτες πήγαιναν μαζί στον κρατική οικεία για τους επισκέπτες της Πιονγκγιάνγκ, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας.
Φωτογραφίες των ρωσικών μέσων ενημέρωσης έδειξαν στρατιώτες και μεγάλο πλήθος πολιτών να έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία δίπλα στον ποταμό Taedong που διασχίζει την πρωτεύουσα, μεταξύ των οποίων παιδιά που κρατούσαν μπαλόνια και γιγαντιαία πορτρέτα των δύο ηγετών, ενώ σημαίες κοσμούσαν την Αίθουσα Μεγάλων Λαϊκών Μελετών, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters.
Ο Πούτιν, ο οποίος έφτασε πριν από τα ξημερώματα, πραγματοποιεί το πρώτο του ταξίδι στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας εδώ και 24 χρόνια, μια επίσκεψη που ενδέχεται να αναδιαμορφώσει τις σχέσεις Ρωσίας-Βόρειας Κορέας, σε μια εποχή που και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν διεθνή απομόνωση.
Η σχέση των χωρών αποτελεί «μοχλό για την επιτάχυνση της οικοδόμησης ενός νέου πολυπολικού κόσμου» και η επίσκεψη του Πούτιν καταδεικνύει το αήττητο και τη διάρκεια της φιλίας και της ενότητάς τους, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA.
Αμερικανοί και Ευρωπαίοι εκφράζουν εδώ και μήνες ανησυχίες για την επιταχυνόμενη προσέγγιση Μόσχας και Πιονγκγιάνγκ, κατηγορώντας τους Βορειοκορεάτες ότι παραδίδουν πυρομαχικά στη Ρωσία για την επίθεσή της εναντίον της Ουκρανίας με αντάλλαγμα τεχνολογική, διπλωματική και επισιτιστική βοήθεια. Η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ έχουν αρνηθεί τη μεταφορά όπλων.
Η επίσκεψη αυτή «δείχνει σε ποιο σημείο ο Πούτιν και η Μόσχα εξαρτώνται πλέον από αυταρχικές χώρες σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Οι στενότεροι φίλοι τους και οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της ρωσικής πολεμικής προσπάθειας -του επιθετικού πολέμου- είναι η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και η Κίνα», σχολίασε από την Ουάσινγκτον ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ υπογραμμίζοντας πως η Ρωσία, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, «παραβιάζει πλέον τις κυρώσεις» που έχουν επιβληθεί στη Βόρεια Κορέα.