Η Ουγγαρία θέλει να διεκδικήσει την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ένα σλόγκαν όχι και τόσο… πρωτότυπο.

Το σύνθημα «Κάντε την Ευρώπη Μεγάλη Ξανά» (Make Europe Great Again), που θα συνοδεύει τη χώρα της κεντρικής Ευρώπης την προσεχή περίοδο, θυμίζει πολύ έντονα το προεκλογικό σλόγκαν που είχε χρησιμοποιήσει ο Ντόλαντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές του 2016, όταν και εκλέχθηκε πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Ούγγρος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γιάνος Μπόκα, υποστήριξε ότι το σύνθημα παραπέμπει σε μία ενεργή προεδρία και δείχνει την προσδοκία ότι όλοι μαζί μπορούν να είναι πιο ισχυροί απ’ ότι ο καθένας ξεχωριστά, «αλλά ότι θα πρέπει να μας επιτραπεί να παραμείνουμε αυτό που είμαστε, όταν συναντιόμαστε. Παρουσιάζει, επίσης, την ιδέα ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να γίνει ένας ανεξάρτητος παγκόσμιος παράγοντας στον μεταβαλλόμενο κόσμο μας», αναφέρει το politico.eu.

Παράλληλα, η Ουγγαρία θα έχει ως λογότυπο της προεδρίας τον κύβο του Ρούμπικ, με τον Μπόκα να τον χαρακτηρίζει ως «την ουσία της ουγγρικής ιδιοφυΐας».

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ουγγαρία θα χρησιμοποιήσει την προεδρία της, για να εισαγάγει μια νέα ανταγωνιστική, γεωργική συμφωνία με επίκεντρο τον αγρότη, καθώς και να επιδιώξει «αποτελεσματικότερη προστασία των εξωτερικών συνόρων, να διαχειριστεί τις βαθύτερες αιτίες της μετανάστευσης και να βελτιώσει μια αποτελεσματικότερη πολιτική επιστροφών».

Παράλληλα, όπως ανέφερε, επιδίωξη είναι να υπάρξουν προσπάθειες για την προώθηση της διεύρυνσης της ΕΕ. «Θέλουμε να έχουμε ουσιαστικά βήματα όσον αφορά τη Μολδαβία, τη Γεωργία και την Ουκρανία», είπε.

Το περασμένο διάστημα υπήρξαν ανησυχίες ότι η Βουδαπέστη επιδιώκει να εκτροχιάσει ή και να επιβραδύνει την υποψηφιότητα της Ουκρανίας.