Το κοινοβούλιο του Ισραήλ ψήφισε το πρωί της Τρίτης υπέρ της αναβίωσης ενός αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου, το οποίο υποστηρίζει ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά όχι ο υπουργός Άμυνας, σχετικά με τη στρατιωτική θητεία των υπερορθόδοξων Εβραίων. Η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική στο Ισραήλ, εκτός από τους υπερορθόδοξους Εβραίους που μπορούν να αφιερώνονται στη μελέτη των ιερών κειμένων του ιουδαϊσμού, βάσει μιας εξαίρεσης που θέσπισε ο Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, ιδρυτής του κράτους του Ισραήλ, το 1948.

Το 2022, λίγο πριν την άνοδο στην εξουσία της δεξιάς κυβέρνησης Νετανιάχου και των θρησκευτικών και ακροδεξιών συμμάχων του, η Κνεσέτ είχε ψηφίσει σε πρώτη ανάγνωση νομοσχέδιο για τη στρατιωτική θητεία των υπερορθόδοξων. Το νομοσχέδιο προβλέπει σταδιακή και περιορισμένη θητεία των υπερορθόδοξων στον ισραηλινό στρατό, ενώ περιλαμβάνει και εναλλακτικές λύσεις.

Το ζήτημα της στρατιωτικής θητείας των υπερορθόδοξων ανδρών διχάζει την ισραηλινή κοινή γνώμη εδώ και δεκαετίες. Σε ένα πλαίσιο επιστράτευσης λόγω του πολέμου με τη Χαμάς στη Γάζα, η οργή αυξάνεται με την ιδέα των εξαιρέσεων για τους υπερορθόδοξους.

Παρά ταύτα, οι Ισραηλινοί βουλευτές αποφάσισαν, με 63 ψήφους υπέρ έναντι 57 κατά, να στείλουν το νομοσχέδιο προς συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας για δεύτερη και τρίτη ανάγνωση.

Ο Νετανιάχου, η κυβέρνηση του οποίου εξαρτάται από τη στήριξη των υπερορθόδοξων κομμάτων, ψήφισε υπέρ του νομοσχεδίου. Αντίθετα, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, αν και ανήκει στο ίδιο κόμμα με τον Νετανιάχου, είναι αντίθετος.

«Δεν πρέπει να κάνουμε μικροπολιτική στην πλάτη των μεγάλων μαχητών του στρατού», δήλωσε ο Γκαλάντ μετά την ψηφοφορία. «Το να μοιραστούμε το βάρος της στρατιωτικής θητείας είναι μια εθνική πρόκληση», υπογράμμισε.

Τα θρησκευτικά κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, που αντιτίθενται στην ιδέα να υπηρετούν οι υπερορθόδοξοι στον στρατό, στήριξαν το νομοσχέδιο προσδοκώντας τροποποιήσεις.

«Έχουμε μια καταπληκτική ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε. Το υπερορθόδοξο κοινό δεν πρέπει να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς.

Από την άλλη, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ επέκρινε τον Νετανιάχου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι κάνει «τα πάντα» για να διατηρηθεί στην εξουσία και ότι δεν έχει «καμία αρχή».

«Πρόκειται για μια από τις πιο απεχθείς στιγμές στην ιστορία της Κνεσέτ. Εν μέσω μιας νέας ημέρας σκληρών συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας, αυτή η επιπόλαιη κυβέρνηση υιοθέτησε έναν νόμο αποφυγής της στρατιωτικής θητείας», δήλωσε.

Την ώρα που το κοινοβούλιο ετοιμαζόταν να ψηφίσει επί του νομοσχεδίου, μέλη οικογενειών ομήρων της Χαμάς επιτέθηκαν στον Σμότριτς, στη διάρκεια συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, ζητώντας από την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για την επιστροφή των συγγενών τους που κρατούνται στη Γάζα.

Ο Ινμπάλ Τζαχ, του οποίου ο εξάδελφος είναι ένας από τους 253 Ισραηλινούς και ξένους ομήρους που απήγαγε η Χαμάς κατά την επίθεσή της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης πρέπει να κάνουν τα πάντα για την επιστροφή των 120 εναπομεινάντων ομήρων.

Ο Σμότριτς, ο οποίος έχει αποκλείσει οποιαδήποτε συμφωνία με τη Χαμάς και είναι αντίθετος στις προτάσεις για εκεχειρία που θα επιτρέψουν την επιστροφή των ομήρων, απέρριψε τα αιτήματα των οικογενειών ως κυνικά.

Πηγή: ΑΠΕ