Αρκετοί αναφέρουν ότι μεγάλος νικητής στις ευρωεκλογές ήταν η ακροδεξιά, με την «Guardian» σε δημοσίευμα να υποστηρίζει πως οι ακροδεξιοί τα κατάφεραν, αλλά σε εθνικό και όχι σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην ηλεκτρονική έκδοσή της, theguardian.com, η εφημερίδα αναφέρει πως οι εθνικιστικές συντηρητικές ακροδεξιές δυνάμεις της Ευρώπης κατέγραψαν μεγάλα κέρδη και κατέληξαν με λίγο λιγότερο από το ένα τέταρτο των ευρωβουλευτών στο Κοινοβούλιο των 720 εδρών – το υψηλότερο ποσοστό που έχουν καταγράψει ποτέ. Ωστόσο, δεν τα πήγαν ομοιόμορφα καλά και σε ορισμένες χώρες τα πήγαν χειρότερα από ό,τι προβλεπόταν.

Όπου τα πήγαν καλά, τα πήγαν πολύ καλά, κυρίως στη Γαλλία, όπου η ταπεινωτική ήττα του Εμανουέλ Μακρόν με 15%-32% από τον Εθνικό Συναγερμό (RN) της Μαρίν Λεπέν ώθησε τον γάλλο πρόεδρο στο τεράστιο ρίσκο της προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Στη Γερμανία, επίσης, παρά το γεγονός ότι εμφανίστηκε μια σειρά σκανδάλων, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συγκέντρωσε υψηλότερο ποσοστό των εθνικών ψήφων (16%) από οποιοδήποτε από τα τρία κόμματα που απαρτίζουν τον ταλαιπωρημένο συνασπισμό του καγκελάριου Όλαφ Σολτς.

Οι Αδελφοί της Ιταλίας, με επικεφαλής την ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, ήταν επίσης ο μεγάλος νικητής, συγκεντρώνοντας 28%. Αλλά εκτός αυτών των τριών μεγάλων κρατών μελών – και της Αυστρίας, όπου το FPO, όπως είχε προβλεφθεί εδώ και καιρό, τερμάτισε πρώτο με 26% – τα αποτελέσματα της σκληρής δεξιάς δεν ενθουσίασαν.

Το Vlaams Belang υποαπέδωσε στο Βέλγιο, συγκεντρώνοντας λιγότερο από 14%, όπως και το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας (6,4%). Οι Φινλανδοί (7,6%) και οι Σουηδοί Δημοκράτες (13%), οι οποίοι είτε συμμετέχουν είτε υποστηρίζουν δεξιές κυβερνήσεις, απογοήτευσαν.

Στην Πολωνία, το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) ηττήθηκε οριακά από τον Συνασπισμό Πολιτών του Ντόναλντ Τουσκ. Το ισπανικό Vox δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 10%, το Κόμμα Ελευθερίας του Geert Wilders (PVV), νικητής των τελευταίων ολλανδικών εθνικών εκλογών, κατέληξε με τρεις έδρες λιγότερες από την Εργατική/Πράσινη Αριστερή Συμμαχία, και στην Ουγγαρία ο Βίκτορ Όρμπαν είχε τη χειρότερη βραδιά του εδώ και χρόνια.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν και ο Όλαφ Σολτς
Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Όλαφ Σολτς

Παρίσι και Βερολίνο στο «στόχαστρο» της ακροδεξιάς

Αν και τα μεγάλα κέρδη της ακροδεξιάς στη Γαλλία και τη Γερμανία θα έχουν μικρή επίδραση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην πολιτική της ΕΕ, επειδή η περισσότερη εξουσία της Ένωσης εξακολουθεί να βρίσκεται σε Γαλλία και Γερμανία.

Ο κύριος αντίκτυπος των εκλογών, κατά συνέπεια, είναι πιθανό να γίνει περισσότερο αισθητός στο Παρίσι και το Βερολίνο. Στο ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ωστόσο, το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), το οποίο κέρδισε 10 ευρωβουλευτές, οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) και, παρά την απώλεια του ενός πέμπτου των εδρών τους, οι φιλελεύθεροι της Ανανέωσης φαίνεται να συγκεντρώνουν περισσότερους από 400 ευρωβουλευτές.

Προσθέτοντας και τους Πράσινους, οι οποίοι έχασαν περίπου το ένα τέταρτο των εδρών τους, αλλά έμειναν με περισσότερες από 50 έδρες, αυτό δίνει στο φιλοευρωπαϊκό κύριο «κέντρο» συνολικά περίπου 455 ευρωβουλευτές, μια μειωμένη αλλά και πάλι σχετικά άνετη πλειοψηφία στη συνέλευση των 720 εδρών.

Ο Νικολάι φον Οντάρζα, του Γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων (SWP), δήλωσε ότι, αν και το κέντρο άντεξε, «η ευρωπαϊκή πολιτική θα γίνει πιο πολωμένη και πιο λαϊκιστική».