«Σήμερα είναι μια καλή μέρα για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα», ήταν το σχόλιο της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για τις ευρωεκλογές, καθώς το κόμμα της ήρθε πρώτο, με την ίδια να ζητά μια νέα θητεία ως πρόεδρος της Κομισιόν.

«Είμαστε το ισχυρότερο κόμμα, είμαστε η άγκυρα της σταθερότητας», είπε στη συνέχεια, αλλά σχολιάζοντας την άνοδο της ακροδεξιάς σημείωσε ότι «μαζί με άλλους θα χτίσουμε ένα προπύργιο ενάντια στα άκρα από αριστερά και δεξιά. Θα τους σταματήσουμε».

Το Politico συνομίλησε με πολιτικούς αναλυτές που ξεκαθάρισαν ότι οι «άλλοι», που ψάχνει η Φον Ντερ Λάιεν και όποιος άλλος διεκδικήσει την προεδρεία, είναι η ομάδα των σοσιαλιστών και των φιλελεύθερων, όμως αναμένεται ειδική πρόταση συνεργασίας σε μερικούς νεοεκλεγέντες ακροδεξιούς ευρωβουλευτές.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν πανηγυρίζει τη νίκη του ΕΛΚ

Συγκεκριμένα, τα ακροδεξιά ευρωπαϊκά κόμματα δεν έχουν συγκροτημένη ομάδα στο ευρωκοινοβούλιο, ενώ ούτε συνεργάζονται μεταξύ τους λόγω έντονων διαφορών, π.χ. για τη στήριξη προς τη Ρωσία ή την Τουρκία.

Οι αναλυτές, λοιπόν, θεωρούν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναγκαστεί να κάνει στροφή προς τα δεξιά ή ακόμη «δεξιότερα της δεξιάς», ώστε να διατηρήσει ικανοποιημένους τους εκάστοτε ακροδεξιούς συμμάχους, ειδικά αν αναλάβουν ρόλο στην Ευρώπη. Αυτό δεν πρόκειται να επηρεάσει μόνο το ιδεολογικό σκέλος στις πολιτικές που θα εφαρμόσει αλλά και το πρακτικό, καθώς τα παζάρια θα αποκτήσουν τον πρώτο λόγο.

Όσο, όμως, τα ακροδεξιά κόμματα δεν είναι συνασπισμένα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, υπάρχουν ελπίδες να δυσκολευτούν να εφαρμόσουν πολιτικές θέσεις τους, ειδικά αν υπάρξει συνεργασία του ΕΛΚ με τους σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους.