Μετά την ήττα του στις ευρωεκλογές ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής 09/06 τη διάλυση του Κοινοβουλίου της χώρας του.
«Θα υπογράψω μέσα σε λίγα λεπτά το διάταγμα προκήρυξης βουλευτικών εκλογών οι οποίες θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου ο πρώτος γύρος και στις 7 Ιουλίου ο δεύτερος», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους σημειώνοντας ότι σχεδόν το 40% των ψήφων ήταν υπέρ των ακροδεξιών κομμάτων, από το οποίο το 31,5% έλαβε ο Εθνικός Συναγερμός υπό τον 28χρονο Ζορντάν Μπαρντελά.
«Η απόφαση αυτή είναι σοβαρή, βαριά, αλλά πρωτίστως είναι μια πράξη εμπιστοσύνης», υπογράμμισε δηλώνοντας ότι «εμπιστεύεται την ικανότητα του γαλλικού λαού να κάνει τη σωστότερη επιλογή για τον ίδιο και για τις μελλοντικές γενιές».
«Ας δοθεί ο λόγος στον κυρίαρχο λαό», δήλωσε. «Τίποτε πιο δημοκρατικό».
Πρόσθεσε ότι η Γαλλία «χρειάζεται ξεκάθαρη πλειοψηφία για να ενεργήσει με ηρεμία και ομόνοια» και υπογράμμισε ότι «άκουσε το μήνυμα των Γάλλων και τις ανησυχίες τους». «Δεν θα τους αφήσω χωρίς απάντηση», τόνισε στην ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, η έκβαση των οποίων «δεν είναι ένα καλό αποτέλεσμα για τα κόμματα που υπερασπίζονται την Ευρώπη».
«Είμαστε έτοιμοι να ασκήσουμε την εξουσία εάν οι Γάλλοι μας εμπιστευτούν», αντέδρασε αμέσως μετά η ηγέτις της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, η οποία έχασε δύο φορές τις προεδρικές εκλογές από τον Μακρόν το 2017 και το 2022.
Η ακροδεξιά κέρδισε σήμερα τις ευρωεκλογές στη Γαλλία έχοντας μεγάλο προβάδισμα σε σχέση με το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος του προέδρου Μακρόν, το οποίο έλαβε τη δεύτερη θέση αλλά ακολουθείται με μικρή διαφορά από τους σοσιαλδημοκράτες.
Ο Ζορντάν Μπαρντελά δέχτηκε το αποτέλεσμα αυτό «με ταπεινότητα, με σοβαρότητα» ενώπιον ενός πλήθους οπαδών του, και αφού εξήρε την «ιστορική επίδοση» του κόμματός του.
Λαμβάνοντας το 15,2% των ψήφων, η προεδρική παράταξη συγκέντρωσε σχεδόν το μισό ποσοστό του Εθνικού Συναγερμού (31,5% έως 32,4%), σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιεύτηκαν σήμερα το βράδυ από τα ινστιτούτα Ipsos και Ifop.
Για 6η φορά προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές στη Γαλλία στην μεταπολεμική ιστορία
Για έκτη φορά στην μεταπολεμική πολιτική ιστορία της Γαλλίας, πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας προκηρύσσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Τις περισσότερες φορές δικαιώθηκε για την απόφασή του – με εξαίρεση την περίπτωση του Ζακ Σιράκ το 1996.
Το 1962, ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκολ αποφάσισε να προχωρήσει στην διάλυση της Εθνοσυνέλευσης, η οποία δεν συναινούσε στην πρόταση του για απευθείας εκλογή του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας από τον λαό. Τις κέρδισε κι έτσι η Γαλλία έγινε η προεδρική Δημοκρατία που υπάρχει ως σήμερα.
Το 1968, αμέσως μετά τον Μάη του ’68, ο Ντε Γκολ προχώρησε εκ νέου στην διάλυση της Εθνοσυνέλευσης. Στις εκλογές που ακολούθησαν, το κόμμα του επικράτησε κερδίζοντας με άνεση την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών.
Το 1981, ο Φρανσουά Μιτεράν, αμέσως μετά την νίκη του στις προεδρικές εκλογές, προκήρυξε βουλευτικές εκλογές διαλύοντας την Εθνοσυνέλευση η οποία είχε εκλεγεί το 1978 και στην οποία υπήρχε πλειοψηφία της Δεξιάς Τις κέρδισε, εξασφαλίζοντας κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Το 1988, μετά τη δεύτερη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, ο Μιτεράν προχώρησε στην διάλυση της Εθνοσυνέλευσης που είχε εκλεγεί το 1986 και στην οποία δεν είχε απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Κέρδισε τις πρόωρες εκλογές και απέκτησε άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Και, το 1997, ο τότε πρόεδρος Ζακ Σιράκ, αντιμέτωπος με αμφισβήτηση στην ίδια του την παράταξη, αποφάσισε να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Τις έχασε και υποχρεώθηκε σε πολιτική συγκατοίκηση ως το 2002 με πρωθυπουργό τον σοσιαλιστή Λιονέλ Ζοσπέν. Ήταν η πιο θεαματική πολιτική συγκατοίκηση στην ιστορία της Γαλλίας.
Πηγή: ΑΠΕ