Η πολιτική ηγεσία της Δύσης έδωσε το «παρών» στην Παραλία Ομάχα για να τιμήσει τα 80 χρόνια από την Απόβαση της Νορμανδίας, ενώ αλεξιπτωτιστές πήδηξαν από αεροπλάνα ως «φόρο μνήμης» σε ένα εντυπωσιακό σόου.

Πράγματι, το συγκεκριμένο σώμα είχε λάβει μέρος στην επιχείρηση της 6ης Ιουνίου 1944 και έχυσε αίμα, αλλά χωρίς να πετύχει κάποιο αποτέλεσμα, με τη συμβολή του να θεωρείται τραγική.

Συγκεκριμένα, περίπου 13.000 στρατιώτες βρέθηκαν πίσω από τις γραμμές του εχθρού λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η απόβαση, με στόχο να αποπροσανατολίσουν τον εχθρό και να διακόψουν τις γραμμές επικοινωνίας του για να καταλάβουν οι Σύμμαχοι το λιμάνι στο Χερβούργο.

Εντούτοις, η πτώση έγινε σε λάθος σημεία, με τους Γερμανούς να αντιλαμβάνονται έγκαιρα κι εύκολα την 82η και 101η αερομεταφερόμενη μεραρχία που έλαβαν μέρος. Ως συνέπεια, οι Αμερικανοί στρατιώτες διασκορπίστηκαν και αρκετοί πέθαναν σε λίγες ώρες, χωρίς να συμβάλουν ουσιαστικά στην επιτυχία της Απόβασης που κρίθηκε από άλλους λόγους.

Ιστορικοί αναφέρουν ότι η αποτυχία σημειώθηκε, επειδή δεν είναι αποτελεσματική η ρίψη μεγάλου όγκου αερομεταφερόμενων μεραρχιών, καθώς μπορούν να γίνουν εύκολα αντιληπτές, ενώ υπάρχει μεγάλη δυσκολία στον ανεφοδιασμό τους.

Παραδείγματα αποτυχημένης χρήσης αλεξιπτωτιστών, αποτελούν η ρίψη τους στην Κρήτη από τους Ναζί (σκοτώθηκε σχεδόν το σύνολό τους από τους ντόπιους) και η επιχείρηση Market Garden στην Ολλανδία από τους Συμμάχους.

Αυτή τη φορά όμως, ήταν επιτυχημένη η ρίψη των αλεξιπτωτιστών στη Νορμανδία, όπου έγινε στο πλαίσιο εορτασμού των 80 ετών από την ημέρα της Απόβασης.