Οκτώ δεκαετίες μετά, στη «ματωμένη» παραλία που λέγεται Ομάχα, οι Σύμμαχοι συναντώνται σήμερα, Πέμπτη 6/6, χωρίς τη Ρωσία, στη Νορμανδία, αλλά στο πλευρό του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για να γιορτάσουν τη νίκη κατά του ναζισμού την ώρα που ο πόλεμος μαίνεται και πάλι στην Ευρώπη.
Παρουσία σχεδόν 20 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, περίπου 4.500 καλεσμένων, αλλά και με τιμώμενα πρόσωπα τους 200 βετεράνους πολεμιστές που έλαβαν μέρος στη στρατιωτική επιχείρηση, ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 80η επέτειο της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων.
Από ελληνικής πλευράς, παρών είναι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ από πλευράς αρχηγών κρατών είναι οι εξής: ο οικοδεσπότης πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, ο βασιλιάς της Αγγλίας, Κάρολος, ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η πρόεδρος της Σλοβακίας, Ζουζάνα Τσαπούτοβα, ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζο Ματαρέλα, ο πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας, Πετρ Πάβελ, ο μέγας δούκας του Λουξεμβούργου, Ερρίκος, ο πρίγκιπας του Μονακό, Αλβέρτος Β’, ο βασιλιάς Γουλιέλμος–Αλέξανδρος της Ολλανδίας, ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου, ο βασιλιάς της Δανίας, Φρειδερίκος, ο γενικός κυβερνήτης της Αυστραλίας, Ντέιβιντ Χέρλι, ενώ ο βασιλιάς της Νορβηγίας έστειλε τον διάδοχο πρίγκιπα Χάακον.
Παρόντες είναι, επίσης, οι εξής πρωθυπουργοί:
Η Μέττε Φρεντέρικσεν για τη Δανία, ο Λυκ Φρίντεν για το Λουξεμβούργο, ο Μαρκ Ρούτε για την Ολλανδία, ο Όλαφ Σολτζ για τη Γερμανία, ο Ρίσι Σούνακ για το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Γιόνας Γκαρ Στέρε για τη Νορβηγία, και ο Τζάστιν Τριντό για τον Καναδά, ενώ την Ευρωπαϊκή Ένωση εκπροσωπεί ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Τζο Μπάιντεν: Η υποστήριξη στην Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία θα συνεχιστεί
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, απηύθυνε θερμή έκκληση να προστατευθεί η ελευθερία και η δημοκρατία κατά την 80ή επέτειο της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία (D-Day), καλώντας τις δυτικές δυνάμεις να συνεχίσουν την υποστήριξη στην Ουκρανία και να μην παραδοθούν στη ρωσική τυραννία.
Σε κοινή τελετή με τον γάλλο πρόεδρο και αμερικανούς βετεράνους στο Αμερικανικό Κοιμητήριο της Νορμανδίας, ο Μπάιντεν είπε πως είναι «απλώς αδιανόητη» η παράδοση στη ρωσική επιθετικότητα και υποσχέθηκε ότι η υποστήριξη στην Ουκρανία δεν θα μειωθεί.
Κάλεσε τους συμμάχους στη Δύση και στο ΝΑΤΟ να αναβιώσουν το πνεύμα της D-Day και να εργαστούν από κοινού σε μια περίοδο όπου, όπως είπε, η δημοκρατία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη απειλή από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
«Ο απομονωτισμός δεν ήταν η απάντηση πριν από 80 χρόνια και δεν είναι η απάντηση σήμερα», ανέφερε ο Μπάιντεν στην ομιλία του.
Με τον πόλεμο να μαίνεται στην Ουκρανία, στα σύνορα της Ευρώπης, η επέτειος αυτού του σημείου καμπής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο φέρει ένα ιδιαίτερο νόημα. Πραγματοποιείται σε μια χρονιά πολλών εκλογών, μεταξύ των οποίων για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα και στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.
Ορισμένοι φοβούνται πως ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που θα αντιπαρατεθεί στις εκλογές με τον Μπάιντεν, θα μειώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ για την Ουκρανία.
Μιλώντας σε μια βρετανική τελετή στο Βερ-σιρ-Μερ νωρίτερα σήμερα, ο βασιλιάς Κάρολος της Βρετανίας, με στρατιωτική στολή, απηύθυνε επίσης έκκληση για μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία στη μάχη για ειρήνη.
«Θυμόμαστε το δίδαγμα που φθάνει σ’ εμάς ξανά και ξανά μέσα από τις δεκαετίες: τα ελεύθερα έθνη πρέπει να ενώνονται, για να αντισταθούν μαζί στην τυραννία», δήλωσε ο Κάρολος, ο οποίος μίλησε τόσο στα αγγλικά όσο και στα γαλλικά.
Οι ηγέτες αναμένεται να εγκρίνουν σήμερα διακήρυξη, που θα λέει πως η δημοκρατία βρίσκεται γι΄ ακόμη μία φορά υπό απειλή στην Ευρώπη και θα δίνεται η υπόσχεση για προάσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας, όπως δήλωσαν δύο πηγές.
Περίπου 200 βετεράνοι, οι περισσότεροι Αμερικανοί ή Βρετανοί, πρόκειται να συμμετάσχουν σε τελετές ολόκληρη τη σημερινή ημέρα.
Στην αμερικανική τελετή στο κοιμητήριο του Κολβίλ-σιρ-Μερ, ο Μακρόν απένειμε το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής στους αμερικανούς βετεράνους. Πολλοί ήταν σε αναπηρικά καροτσάκια, φορώντας καπελάκια με την επιγραφή “WWII veteran.” (Βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου”)
«Επιστρέψατε σήμερα εδώ στην πατρίδα», είπε ο Μακρόν στους αμερικανούς βετεράνους στα αγγλικά, λέγοντας πως η Γαλλία δεν θα ξεχάσει τη θυσία τους.
Το παρόν έδωσε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ
Μετά τις εθνικές εκδηλώσεις μνήμης του Ηνωμένου Βασιλείου στην κωμόπολη Vers sur Mer, ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Ουίλιαμ, παραβρέθηκε σε τελετή προς τιμήν των καναδών στρατιωτών, που χάθηκαν την ημέρα της απόβασης στη Νορμανδία.
Ο πρωτότοκος γιος του βασιλιά Καρόλου «χαιρέτισε τις πράξεις γενναιότητας και θυσίας των καναδών στρατιωτών», όπως μεταδίδει το γαλλικό δίκτυο BFMTV. «Σήμερα… είναι δύσκολο να κατανοήσουμε το θάρρος που χρειάστηκε, για να αντιμετωπίσουν οι στρατιώτες τις πολεμικές επιχειρήσεις εκείνη την ημέρα», πρόσθεσε.
Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ παρέστη σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην παραλία Juno Beach Centre, σύμφωνα με το γαλλικό δημοσίευμα. Στην παραλία αυτή έχασαν τη ζωή τους 1.000 Καναδοί μετά την έφοδο 21.000 στρατιωτών στις ακτές. Ο μελλοντικός διάδοχος του βρετανικού θρόνου συνοδευόταν από τον καναδό πρωθυπουργό, Τζάστιν Τριντό.
Σκάφη θα πλησιάσουν στην παραλία Ομάχα. Θα ακολουθήσει μία ιστορική αναδρομή και ένα Douglas C-47, γνωστό ως Dakota, θα πετάξει επάνω από την περιοχή.
Η απόβαση οργανώθηκε με άκρα μυστικότητα από τους Αμερικανούς, τους Βρετανούς και τους Καναδούς. Άνοιξε τον δρόμο για την απελευθέρωση της Γαλλίας και την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας.
Πλέον, 80 χρόνια μετά την τιτάνια αυτή επιχείρηση, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ουκρανία, θέατρο από τον Φεβρουάριο 2022 μίας πολυαίμακτης ρωσικής επίθεσης. Το τέλος αυτού του πολέμου δεν είναι ακόμη ορατό.
Πηγή: ΑΠΕ