Το κράτος θα πάρει πίσω όλες τις μετοχές, τα ακίνητα και τα άλλα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας του έκπτωτου προέδρου της Τυνησίας, Ζιν αλ-Αμπιντίν Μπεν Άλι, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Μοχάμεντ Αφίφ Σέλμπι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.

Ο υπουργός τόνισε ότι η πολιτική της χώρας όσον αφορά το «άνοιγμά» της σε ξένες επενδύσεις δεν πρόκειται να αλλάξει και ότι η λειτουργία των τοπικών υποκαταστημάτων ξένων εταιρειών επανέρχεται σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Η νέα, μεταβατική κυβέρνηση συνασπισμού της Τυνησίας έχει ανακοινώσει ότι θα γίνει έρευνα για το πώς η σύζυγος του Μπεν Άλι και η σύζυγός του απέκτησαν τεράστια περιουσία.

«Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι το κράτος θα ανακτήσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας (…) είτε πρόκειται για μετοχές (εταιρειών) είτε για ακίνητα (…) και θα διασφαλίσει, φυσικά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τη διαχείριση αυτών των εταιρειών», είπε ο Σέλμπι.

Ο υπουργός πάντως δεν διευκρίνισε εάν τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Μπεν Άλι θα κρατικοποιηθούν ή αν αργότερα θα περάσουν σε χέρια ιδιωτών. Ο Σέλμπι ήταν υπουργός και στην προηγούμενη κυβέρνηση όμως, σε αντίθεση με άλλους, επισήμανε πως ο ίδιος δεν ήταν ποτέ μέλος του Συνταγματικού Δημοκρατικού Συναγερμού, (RCD), δηλαδή του κόμματος του Μπεν Άλι.