Ερευνητές από το πανεπιστήμιο «Dicle» στην Τουρκία διαπίστωσαν σε πρόσφατη μελέτη ότι οι επιβάτες αεροπορικών εταιρειών πιστεύουν ότι λαμβάνουν καλύτερη εξυπηρέτηση πελατών από ελκυστικές αεροσυνοδούς.

«Διαπιστώθηκε ότι οι αεροσυνοδοί με υψηλότερα επίπεδα ελκυστικότητας ενισχύουν τα κίνητρα προσέγγισης των επιβατών, βελτιώνοντας έτσι την αντιλαμβανόμενη ποιότητα των υπηρεσιών τους», δημοσίευσαν οι συγγραφείς Sahap Akan και Ozlem Atalik στο περιοδικό «Marketing and Management of Innovations».

Η μελέτη, όπως αναφέρει δημοσίευμα της «New York Post», συνέλεξε στοιχεία από 19 άνδρες και 18 γυναίκες που ταξίδεψαν με αεροπορικές εταιρείες στην Τουρκία τους τελευταίους 12 μήνες. Οι συμμετέχοντες, ηλικίας από 19 έως 47 ετών, κλήθηκαν να παρακολουθήσουν βίντεο που αξιολογούσαν την εξυπηρέτηση πελατών από το πλήρωμα καμπίνας.

Οι αεροσυνοδοί που είναι ευχάριστοι στα μάτια έλαβαν υψηλότερη κατάταξη από τους λιγότερο ελκυστικούς εργαζόμενους. Ακόμη και αν η εξυπηρέτηση δεν ήταν η καλύτερη, οι επιβάτες ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν κακή εξυπηρέτηση από ελκυστικά μέλη του πληρώματος.

Οι συγγραφείς της μελέτης Akan και Atalik ενθαρρύνουν τις αεροπορικές εταιρείες να προσλαμβάνουν υπαλλήλους με «ελκυστικά χαρακτηριστικά» για να βελτιώσουν την εμπειρία των πελατών. «Η εφαρμογή διαφόρων προγραμμάτων και συστημάτων κινήτρων για τη διατήρηση της ελκυστικότητας των αεροσυνοδών είναι απαραίτητη», δήλωσε ο Atalik.

Όσο ελκυστική κι αν είναι η αεροσυνοδός, οι τακτικοί επιβάτες θα πρέπει να αποφεύγουν να φλερτάρουν μαζί τους. «Μην την πέφτετε σε αεροσυνοδό κατά την πτήση», προέτρεψε η Tyra, μια έμπειρη αεροσυνοδός, σε ένα βίντεο στο TikTok. «Μην το κάνετε αυτό, γιατί το κάνετε αμήχανο».

https://www.tiktok.com/@wheelsupwithtyra/video/7368158829210553642

Η έμπειρη αεροσυνοδός προειδοποίησε τον κόσμο ότι μια αεροσυνοδός «πρέπει να είναι καλή μαζί σας», οπότε μην το εκλάβετε λανθασμένα ως ρομαντική χειρονομία, εκτός αν και οι δύο επιβάτες νιώθουν μια σπίθα. «Αν θέλετε να την φλερτάρετε τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να δώσετε απλώς τον αριθμό σας στην αεροσυνοδό όταν κατεβαίνετε από το αεροπλάνο» σημείωσε.