Στη γειτονική Αλβανία βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι και σε συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της χώρας, Έντι Ράμα, επισκέφθηκαν την περιοχή του Σεντζίν, όπου θα δημιουργηθεί ιταλικό κλειστό κέντρο παραμονής για αιτούντες άσυλο.

Η συνάντηση ανάμεσα στη Μελόνι και τον Αλβανό ομόλογό της είχε προγραμματιστεί από τη περασμένη εβδομάδα.

«Είμαστε περήφανοι που μπορούμε να βοηθήσουμε ως Ευρωπαίοι, αν και όχι ως Ευρωπαίοι της ΕΕ. Αν η συμφωνία αυτή αποτύχει, θα είναι μια αποτυχία που δεν θα οφείλεται σε υστεροβουλία κακούργων, αλλά στον αυθορμητισμό της καρδιάς», δήλωσε αρχικά ο Έντι Ράμα.

«Θεωρούμε ότι σε αυτόν τον τομέα η συνεργασία χωρών της ΕΕ με χώρες που δεν είναι, ακόμη, μέλη της Ένωσης είναι βασικής σημασίας. Η συμφωνία αυτή θέτει τρεις κύριους στόχους: την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, την πρόληψη των παράτυπων μεταναστευτικών ροών και να το να υποδεχόμαστε στην Ευρώπη μόνον όποιον δικαιούται, πράγματι, διεθνή ανθρωπιστική προστασία», είπε με τη σειρά της η πρωθυπουργός της Ιταλίας για να συνεχίσει λέγοντας «Σήμερα ανακοινώνουμε την ολοκλήρωση της πρώτης εκ των δύο δομών, του Σεντζίν, η οποία θα λειτουργήσει ως hotspot. Στη δεύτερη δομή, στο Γκιαντέρ – η οποία βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης – μέσω διαδικτύου θα εξετάζονται τα αιτήματα για παροχή ασύλου».

Πηγή: ΑΠΕ