Συναγερμός έχει σημάνει στην ιατρική κοινότητα μετά την αποκάλυψη επιστήμονα από τον Καναδά, στον οποίο, όπως καταγγέλλει, απαγορεύτηκε να ερευνήσει μία άγνωστη εγκεφαλική ασθένεια, που είχε προσβάλει περισσότερα από 200 άτομα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Guardian, οι ισχυρισμοί του Καναδού επιστήμονα, Alier Marrero, που γράφτηκαν και σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς συνάδελφό του, διατυπώθηκαν δύο χρόνια αφότου η περιοχή New Brunswick του Καναδά έκλεισε την έρευνά της για μια πιθανή συρροή περιστατικών της ασθένειας.

«Το μόνο που θα πω είναι ότι η επιστημονική μου άποψη είναι ότι κάτι πραγματικό συμβαίνει στο New Brunswick, που δεν μπορεί απολύτως να εξηγηθεί από τις γνώσεις, τις θέσεις ή τα ευρήματα ενός μεμονωμένου νευρολόγου», έγραψε ο Michael Coulthart, διακεκριμένος μικροβιολόγος. «Οι περιπτώσεις είναι απλά πάρα πολλές», πρόσθετε μεταξύ άλλων στα μέιλ που διέρρευσαν.

Οι υγειονομικές αρχές του New Brunswick προειδοποίησαν το 2021 ότι περισσότεροι από 40 κάτοικοι έπασχαν από ένα πιθανό άγνωστο νευρολογικό σύνδρομο, με συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της εκφυλιστικής εγκεφαλικής διαταραχής, που ονομάζεται Creutzfeldt-Jakob. Τα συμπτώματα αυτά ήταν ποικίλα και κατά περιπτώσεις έντονα: σε ορισμένους ασθενείς άρχισαν να τρέχουν σάλια και άλλοι ένιωθαν σαν να σέρνονται έντομα στο δέρμα τους.

Έναν χρόνο αργότερα, ωστόσο, μια ανεξάρτητη επιτροπή εποπτείας που δημιουργήθηκε από την επαρχία διαπίστωσε ότι στην ομάδα των ασθενών πιθανότατα είχε δοθεί λανθασμένη διάγνωση.

Το συμπέρασμα της επιτροπής για την εγκεφαλική διαταραχή

Η επιτροπή και η κυβέρνηση του New Brunswick αμφισβήτησαν επίσης το έργο του νευρολόγου, Alier Marrero, στον οποίο αρχικά παραπέμφθηκαν δεκάδες περιπτώσεις από μπερδεμένους γιατρούς της περιοχής και στη συνέχεια ο ίδιος εντόπισε περισσότερες περιπτώσεις. Ο γιατρός έχει γίνει έκτοτε σφοδρός συνήγορος των ασθενών που θεωρεί ότι έχουν παραμεληθεί.

Η τελική έκθεση της επιτροπής, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε «συρροή περιστατικών» από ανθρώπους που έπασχαν από άγνωστο εγκεφαλικό σύνδρομο, σήμανε το τέλος της έρευνας της επαρχίας.

Τι αναφέρει το e-mail που διέρρευσε

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσαν και ανακάλυψε η «Guardian» διηγούνται μια εντελώς διαφορετική ιστορία και δείχνουν ότι οι ανώτεροι ερευνητές επιστήμονες της υπηρεσίας δημόσιας υγείας του Καναδά (PHAC) εξακολουθούν να ανησυχούν όλο και περισσότερο για την αιτία και τα εξουθενωτικά συμπτώματα μιας φαινομενικά ανεξήγητης ασθένειας, που πλήττει δυσανάλογα τους νεότερους ανθρώπους.

Σε μια ανταλλαγή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τον Οκτώβριο του 2023 με ένα άλλο μέλος της PHAC, ο Coulthart, ο οποίος διετέλεσε ομοσπονδιακός επικεφαλής στην έρευνα του 2021 σχετικά με την ασθένεια του New Brunswick, δήλωσε ότι είχε «ουσιαστικά αποκοπεί» από κάθε ανάμειξη στο θέμα, προσθέτοντας ότι πίστευε ότι ο λόγος ήταν πολιτικός.

Ο Coulthart, ένας βετεράνος επιστήμονας που σήμερα είναι επικεφαλής του συστήματος επιτήρησης της νόσου Creutzfeldt-Jakob του Καναδά, δεν απάντησε σε αίτημα της «Guardian» για σχολιασμό. Ωστόσο, στο email που διέρρευσε έγραψε ότι πιστεύει πως μια «περιβαλλοντική έκθεση ή ένας συνδυασμός εκθέσεων πυροδοτεί και/ή επιταχύνει μια ποικιλία νευροεκφυλιστικών συνδρόμων», με τους ανθρώπους να φαίνονται ευάλωτοι σε διάφορες παθήσεις που σχετίζονται με την αναδίπλωση των πρωτεϊνών, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ και της νόσου του Πάρκινσον.

Ο Coulthart υποστηρίζει ότι το φαινόμενο αυτό δεν εντάσσεται εύκολα σε «ρηχά παραδείγματα» διαγνωστικής παθολογίας και ότι η πολυπλοκότητα του θέματος έχει δώσει στους πολιτικούς ένα «παραθυράκι», για να συμπεράνουν ότι δεν συμβαίνει «τίποτα συνεκτικό».

«Πιστεύω ότι η αλήθεια θα επιβεβαιωθεί με τον καιρό, αλλά προς το παρόν το μόνο που μπορούμε να κάνουμε… είναι να συνεχίσουμε να συλλέγουμε πληροφορίες για τα περιστατικά που μας έρχονται ως ύποπτα για νόσο prion», έγραψε ο Coulthart.

Καμία επίσημη απάντηση από το υπουργείο Υγείας

Το υπουργείο Υγείας του New Brunswick δεν απάντησε σε συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Coulthart.

«Παρόλο που ο Δρ Alier Marrero έχει κάνει δηλώσεις σχετικά με ευρήματα και παρατηρήσεις όσον αφορά μεγάλο αριθμό ασθενών, από τον Μάιο του 2023, η Δημόσια Υγεία του New Brunswick έχει λάβει συνολικά μόνο 29 πλήρεις κοινοποιήσεις από τον Δρ Marrero», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της επαρχίας στην «Guardian» σε ηλεκτρονικό μήνυμα.

«Αυτές εξετάζονται… μέχρι σήμερα, η Δημόσια Υγεία του New Brunswick δεν έχει λάβει παρόμοιες κοινοποιήσεις από άλλους γιατρούς».