Ένοχο έκρινε το ποινικό δικαστήριο της Νέας Υόρκης τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και για τις 34 κατηγορίες εις βάρος του.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος, που διεξάγει εκστρατεία ενόψει των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου ώστε να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, παρέμεινε στωικός, με τους ώμους κυρτωμένους, στην αίθουσα όπου διεξήχθη η ακροαματική διαδικασία μετά την ανάγνωση της ετυμηγορίας.

«Είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει, είμαι αθώος και θα συνεχίσω να μάχομαι μέχρι τέλους», ήταν η δήλωση που έκανε όταν βγήκε από το δικαστήριο ενώ συνέχισε: «Η πραγματική ετυμηγορία θα δοθεί στις 5 Νοεμβρίου από τον λαό».

Οι ένορκοι διαπίστωσαν ότι ο 77χρονος Τραμπ παραποίησε επιχειρηματικά αρχεία καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017, ψευδόμενος ότι πλήρωνε τον τότε δικηγόρο, Μάικλ Κόεν, για ψεύτικες «νομικές υπηρεσίες», ενώ στην πραγματικότητα τον αποζημίωνε για τα χρήματα που κράτησαν τη Ντάνιελς από το να μιλήσει για την ερωτική τους συνεύρεση σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Λέικ Τάχο το 2006.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως οι ποινές θα ανακοινωθούν στις 11 Ιουλίου στις 10:0 στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν έδωσε στην υπεράσπιση προθεσμία ως τη 13η Ιουνίου να παρουσιάσει τα επιχειρήματά της ενόψει της απαγγελίας της ποινής και ως την 27η Ιουνίου στην εισαγγελία.

Ο ίδιος αναμένεται να ασκήσει έφεση ενώ η μέγιστη ποινή που μπορεί να του επιδοθεί είναι τέσσερα χρόνια φυλάκισης.

«Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου», σχολίασε η ομάδα που διεξάγει την προεκλογική εκστρατεία του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν μετά την απόφαση στην ποινική δίκη του αντιπάλου του στην αναμέτρηση της 5ης Νοεμβρίου, του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κ. Τραμπ κρίθηκε ένοχος από το σώμα των ενόρκων για το σύνολο των κατηγοριών που τον βάραιναν στη δίκη στη Νέα Υόρκη.

Ο ίδιος κατηγορείται για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων προκειμένου να κρύψει μια πληρωμή για αποσιώπηση με σκοπό να ενισχύσει τις προοπτικές του στις εκλογές του 2016 προς την ηθοποιό ερωτικών ταινιών Στόρμι Ντάνιελ.

Τον περασμένο Απρίλιο, ο Τραμπ δήλωσε αθώος στο κατηγορητήριο.