Η προπονήτρια Σόφι Χολμς κατάφερε το αδιανόητο, διαψεύδοντας πανηγυρικά τους γιατρούς, που της είχαν πει, αρχικά, ότι θα ζήσει μέχρι τα 16.

Συγκεκριμένα, όταν η Βρετανίδα ήταν τεσσάρων μηνών, οι γιατροί ενημέρωσαν την οικογένειά της πως η κόρη τους πάσχει από κυστική ίνωση, ενώ αναφέρθηκαν και στο προσδόκιμο ζωής της.

Όπως αναγράφεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας The Sun, η Σόφι από το Έσσεξ διέψευσε τους γιατρούς, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι το μόνο που θέλει είναι να ζήσει.

«Όταν έκλεισα τα 19, μου είπαν ότι είχα μόνο δύο χρόνια ζωής. Αλλά, ως αφελής, είπα στον εαυτό μου ότι δεν θα αφήσω να μου συμβεί κάτι τέτοιο. Έτσι άρχισα να βάζω μεγάλους στόχους…. Όταν άρχισε να βελτιώνεται η κατάσταση της υγείας μου, οι γιατροί μου έλεγαν ότι μάλλον δεν θα ζήσω μέχρι τα 30. Κι όταν έκλεισα τα 30, αποφάσισα ότι ήθελα να το γιορτάσω, συμμετέχοντας σε 30 μαραθωνίους σε διάστημα 30 ημερών, αλλά εκείνη την εποχή ήμασταν σε lockdown, λόγω της νόσου Covid, οπότε το όνειρό μου δεν μπορούσε να γίνει πραγματικότητα».

Η ίδια, όπως λέει, ξεκίνησε να τρέχει στον μαραθώνιο του Λονδίνου και έκτοτε έχει συγκεντρώσει το ποσό των 25 χιλιάδων λιρών από θαυμαστές της, που έσπευσαν να την στηρίξουν οικονομικά αλλά και ψυχολογικά.

Πέρυσι, η Σόφι ενημέρωσε τον προπονητή της ότι αποφάσισε να τρέξει σε 36 μαραθωνίους μέσα σε διάστημα 36 ημερών και τελικά τα κατάφερε, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα. Την τελευταία φορά που έτρεξε ήταν στον μαραθώνιο του Εδιμβούργου.

Η σήμερα 32χρονη Βρετανίδα διεκδικεί μία θέση στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, καθώς είναι ο πρώτος άνθρωπος, ο οποίος με την ασθένεια αυτή, έδειξε πως όταν θέλεις κάτι πολύ, μπορείς να το φέρεις εις πέρας.

Τι είναι η κυστική ίνωση

Η Κυστική Ίνωση (cystic fibrosis –CF) είναι μια απειλητική για τη ζωή κληρονομική νόσος, η οποία προσβάλλει ζωτικά όργανα του σώματος, κυρίως τους πνεύμονες και το πάγκρεας, στα οποία δημιουργείται και συσσωρεύεται παχύρρευστη βλέννα.

Η νόσος υπάρχει πριν από τη γέννηση του παιδιού και τα συμπτώματα εμφανίζονται στην πλειοψηφία αμέσως ή λίγο μετά την γέννηση.

Επίμονες λοιμώξεις του αναπνευστικού οδηγούν σε χρόνια αναπνευστικά προβλήματα και αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ενώ συνυπάρχει παγκρεατική δυσλειτουργία και δυσλειτουργία των ιδρωτοποιών αδένων.

Ο οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται και οδηγείται στην ανάπτυξη διαβήτη, σε κίρρωση του ήπατος, οστεοπόρωση και προοδευτική αναπνευστική ανεπάρκεια, με αποτέλεσμα την αυξημένη θνησιμότητα, εάν δεν πραγματοποιηθεί μεταμόσχευση πνευμόνων.

Το προσδόκιμο ζωής είναι μέχρι τα 50 χρόνια, περίπου.

Οι δοκιμές γονιδιακής θεραπείας έως τώρα, σε κλινικό επίπεδο δεν είναι αποτελεσματικές.

Ο ασθενής ακολουθεί ειδική φαρμακευτική αγωγή, διατροφή και φυσιοθεραπεία, εφόρου ζωής.