H Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) δημοσίευσε φωτογραφίες που δείχνουν το πιο σύγχρονο stealth βομβαρδιστικό της εν πτήσει. Το B-21 Raider, το οποίο αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2022, είναι ικανό να μεταφέρει τόσο συμβατικά όσο και πυρηνικά πυρομαχικά για αποτελεσματικά χτυπήματα.

Θεωρείται το πιο προηγμένο στρατιωτικό αεροσκάφος που φτιάχτηκε ποτέ και είναι το πρώτο βομβαρδιστικό έκτης γενιάς στον κόσμο. Το B-21 αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του μέλλοντος για την αεροπορική δύναμη των ΗΠΑ, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή ικανοτήτων και ευελιξίας μέσω προηγμένης ενσωμάτωσης δεδομένων, αισθητήρων και όπλων και είναι γρήγορα αναβαθμίσιμο για να ξεπεράσει τις εξελισσόμενες απειλές.

Ενημερωτικό δελτίο που κυκλοφόρησε από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ αναφέρει ότι το B-21 Raider έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί «σε περιβάλλον υψηλής απειλής» και μπορεί «να ρίξει τόσο συμβατικά όσο και πυρηνικά πυρομαχικά».

Με βάση την κατασκευάστρια εταιρεία Northrop Grumman, διαθέτει stealth χαρακτηριστικά τα οποία θα του επιτρέψουν να διεισδύει βαθιά σε περιοχές όπου είναι ανεπτυγμένα εχθρικά συστήματα αεράμυνας.

Από τις τρεις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στη μία διακρίνεται το stealth σε ένα υπόστεγο, στη δεύτερη διακρίνεται σε φάση απογείωσης και στην τρίτη να πετά πάνω από τα σύννεφα. «Το Raider συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο για να γίνει η ραχοκοκαλιά του στόλου των βομβαρδιστικών της USAF», έγραψε στην ανάρτησή της η αεροπορική βάση Έντουαρντς στη λεζάντα κάτω από τις φωτογραφίες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του «Aviation Week» το βομβαρδιστικό B-21 θα έχει άνοιγμα φτερών 40 μέτρων, μήκος 16 μ., θα μπορεί νια φέρει φορτίο όπλων βάρους 9.100 κιλών και να αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα σχεδόν 1.000 χλμ/ώρα.