Οι καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσε ο κυκλώνας Ρέμαλ προκάλεσαν κατάρρευση σε ένα λατομείο στο ινδικό κρατίδιο Μιζοράμ, με αποτέλεσμα 15 άνθρωποι να σκοτωθούν και 7 να εγκλωβιστούν, ενώ 8 ακόμα έχασαν τη ζωή τους σε κατολισθήσεις και άλλα δυστυχήματα σε άλλα σημεία της απομακρυσμένης περιοχής, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Οι μετεωρολογικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο ισχυρός κυκλώνας αποδυναμώθηκε σε καταιγίδα αφού προκάλεσε καταστροφές στις παράκτιες ζώνες της περιοχής μία ημέρα νωρίτερα, όταν στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 16 ανθρώπους και προκάλεσε διακοπή της ηλεκτροδότησης σε εκατομμύρια νοικοκυριά σε τμήματα της ανατολικής Ινδίας και του γειτονικού Μπανγκλαντές.

Ωστόσο, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δυσκόλευσαν σήμερα τις προσπάθειες για τη διάσωση τουλάχιστον επτά ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν στο λατομείο στα περίχωρα της Αϊζαούλ, της πρωτεύουσας του βορειοανατολικού Μιζοράμ, δήλωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών διαχείρισης καταστροφών.

«Βρέχει αδιάκοπα λόγω του κυκλώνα Ρέμαλ, κάτι που οδήγησε στην κατάρρευση του λατομείου», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους στο Reuters, θέλοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Επτά ακόμα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε κατολισθήσεις στο Μιζοράμ, που συνορεύει με το Μπανγκλαντές, ενώ ένας άνθρωπος σκοτώθηκε λόγω πτώσης δέντρου στο κοντινό Άσαμ, δήλωσαν αξιωματούχοι, με τα σχολεία και τα κολλέγια να είναι κλειστά.

Οι αρχές στο κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση στις χειρότερο πληγείσες περιοχές, αφού ο Ρέμαλ κατέστρεψε γραμμές παροχής ενέργειας και ξερίζωσε δέντρα.

Ο Ρέμαλ είναι ο πρώτος από τις συνηθισμένες καταιγίδες που αναμένεται να πλήξουν τις παράκτιες περιοχές των δύο γειτονικών χωρών στη νότια Ασία φέτος καθώς η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας.

Η ηλεκτροδότηση και οι τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις έχουν διακοπεί σε πολλά τμήματα σε παράκτιες περιοχές του Μπαγκλαντές, δήλωσαν αξιωματούχοι, ωστόσο συνεργεία εργάζονταν για να αποκαταστήσουν την παροχή το συντομότερο δυνατόν.

«Οι μαζικές εκκενώσεις περιοχών μείωσαν τον πιθανό αριθμό θυμάτων αλλά η καταιγίδα άφησε πίσω της το ίχνος της καταστροφής», δήλωσε ο επικεφαλής διαχείρισης καταστροφών Μιζανούρ Ραχμάν, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να γίνει πλήρης εκτίμηση των καταστροφών έως ότου αποκατασταθεί η επικοινωνία.

Πηγή: ΑΠΕ